RECENSIE: Carlama Orkestar - Mecka Bela

Carlama
recensie cijfer 2013-11-20 Het Carlama Orkestar heeft zijn sporen al ruimschoots verdient. Het balkangezelschap speelde reeds op festivals over de gehele wereld. Zo werden Mexico, Colombia en Israel al aangedaan. Mecka Bela is de nieuwste plaat van het gezelschap. Een project waar het speelplezier vanaf spettert. De band kan zich daarmee gemakkelijk in de voetsporen van de veel bekendere Amsterdam Klezmer Band plaatsen. Een live ervaring wordt ongetwijfeld een net zo’n groot feestje als die van haar Amsterdamse collega’s.

Dat begint al met de heerlijke opening. Gelijk gaan de vrolijke en opzwepende balkan ritmes los. Dertien nummers lang blijft dit dansbare gevoel bewaard. Dat wordt soms voorzien van een heerlijk laagje spot. ‘I Am Da Man’ gaat over de absurditeit van talentenshows. In het refrein wordt een reggae ritme ingezet waarbij de zanger zingt dat hij een celebrity wil worden. Deze wordt uiteraard, buiten het refrein om, aangevuld met balkan klanken.

De mannen van Carlama Orkestar hebben een uitgebreide variatie in de nummers verwerkt. ‘Korov’ is een melancholisch aanvoelend instrumentaal nummer, ‘Slatka’ krijgt dankzij haar opzwepende rap een ska gevoel mee en dat er in het instrumentale ‘A Death Of A Neighbour’s Cow’ een koebel solo zit houdt de plaat sprankelend.

Een balkanplaat zou geen balkanplaat zijn als er geen ode aan de alcohol gebracht wordt. Gelukkig wordt dat met afsluiter ‘Alcohol’ nog ruimschoots goed gemaakt. Het zogenaamd dronken gezongen refrein wordt aangevuld met bekende melodieën gespeeld door de verschillende blazers. Onder andere de ‘Hava Nagila’ passeert de revue. Het nummer vat precies samen waarom Mecka Bela zo sterk is; met veel plezier wordt er vrolijke muziek gespeeld. Dat hoor en voel je. Het Carlama Orkestar staat daarom volgend jaar hopelijk dit gevoel op de diverse festivalweides te verspreiden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Carlama Orkestar Label:Coast To Coast
Cover Glasvegas - Later… When The TV Turns To Static

Glasvegas - Later...When The TV Turns To StaticIn ons land is de band niet zo bekend, maar aan de andere kant van de...

Cover Mojo Fury - The Difference Between

Mojo Fury - The Difference Between Als er in een persrelease van een album allerlei grote namen worden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT