RECENSIE: Superhumanoids - Exhibitionists

Superhumanoids
recensie cijfer 2013-11-13 Superhumanoids werd in 2010 opgericht door Cameron Parkins, Sarah Chernoff en Max St John, alle drie afkomstig uit Los Angeles. De band bracht inmiddels al een aantal EP’s en singles uit, maar debuteert nu op albumlengte met Exhibitionists. Hierop horen een mengeling van indie, new wave, synth- en dreampop, ergens in de buurt van Chvrches en SX. Superhumanoids klinkt echter wel wat organischer en meer rock-achtig. Dit komt vooral doordat ze in hun, vooral met synthesizers gemaakte, muziek wel echte drums gebruiken. Of in ieder geval klinken ze echt. Zelf noemt Superhumanoids onder andere The Smiths, The xx en Passion Pit als referenties.

Opmerkelijk is dat Perkins en Chernoff allebei een deel van de leadvocals voor hun rekening nemen. Zo wordt de rustige opener ‘Black Widow’ gezongen door Chernoff, maar in ‘Canteen’ verzorgt Perkins de leadvocals. In onder andere ‘Geri’ en ‘So Strange’ verdelen Chernoff en Perkins de boel en zingen ze allebei een stuk. De afwisseling van mannelijke en vrouwelijke vocalen vergroot de variatie in de muziek, maar doordat Chernoff en Perkins wel een beetje op dezelfde manier zingen blijft het geheel wel coherent.

In de hierboven al genoemde opener ‘Black Widow’ ligt Chernoffs stem op een mooi, rustig bedje van synthesizers, maar het volgende nummer, ‘Geri’, is meteen een stuk steviger. Opvallend is ook de sterke (zang)melodie. Dit laatste geldt nog meer voor het met een stuwende baslijn opgesierde ‘Canteen’.

Waar ‘Geri’ en ‘Canteen’ allebei vrij melodieus zijn, draait het in ‘So Strange’ meer om het ritme, hoewel de zanglijnen van Chernoff en Perkins opnieuw erg goed zijn. ‘In ‘A Gjost’ [sic] en ‘Too Young For Love’ horen we Superhumanoids van haar meest rockende kant, hoewel in beide nummers ook veel ruimte is voor de synthesizers. Ook afsluiter ‘Do You Feel That’ is vrij stevig, met vooral een opvallend harde drumpartij.

‘Bad Weather’ en ‘See It All’ zijn allebei vrij rustig en beide nummers hebben een sterke hang naar de jaren ’80. Het door Perkins gezongen ‘See It All’ is overigens wel beter dan het wat lijzige ‘Bad Weather, waarin zijn vrouwelijke collega de zang voor haar rekening neemt.

Soms word je als recensent positief verrast door een band waar je nog nooit van gehoord had en dit debuut van Superhumanoids is hiervan een typisch voorbeeld. Exhibitionists een leuke plaat met een aantal erg goede songs en geen echt zwakke broeders.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Superhumanoids Label:Bertus
Cover Bodypolitics - Inner Nil

Bodypolitics - Inner NilHet Utrechtse trio Bodypolitics bracht in 2012 A Space Of Jump uit. De...

Cover Dayshell - Dayshell

Dayshell - Dayshell Shayley Bourget is voor fans van de band Of Mice And Men geen onbekende. Na...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT