RECENSIE: Radical Face - The Family Tree: The Branches

Radical Face
recensie cijfer 2013-11-09 Jaren geleden scoorde Ben Cooper, alias Radical Face, een monsterhit met het nummer 'Welcome Home', nadat het liedje werd gebruikt in een overbekende Nikon-commercial. Maar 's mans meest prestigieuze en ambitieuze project moest nog komen.
Al jaren werd er door Cooper aan een verhaal over een negentiende-eeuwse familie gewerkt. Het plan was om, met dit verhaal als uitganspunt, een drietal albums uit te brengen. Elk album zou een andere tijdsspanne uit de historie van de fictieve familie belichten. Er zou niet alleen tekstueel, maar ook instrumentaal gezien gerefereerd worden aan die specifieke tijd.

Het is anno 2013 tijd voor album nummer twee van het drieluik The Family Tree: The Branches. De familieverhalen spelen zich ditmaal af tussen 1860 en 1910. Om de sfeer goed over te brengen koos Cooper (die overigens alles zelf inspeelde, zong en opnam in een schuurtje achter zijn moeders huis) ervoor om alleen instrumenten te gebruiken die in die tijd voorhanden waren.

Het album opent met de kenmerkende sound van Cooper. Meerstemmige “ooh's” met de nodige galm, vergezeld van een akoestische gitaar. Deze intro gaat over in prijsnummer 'Holy Branches'. Verder gaat vooral de eerste helft van de plaat van hoogtepunt naar hoogtepunt. 'Reminders' is schitterend en heeft (net als vrijwel ieder nummer) subtiele, maar effectieve arrangementen en een spaarzame productie. Tot aan het einde van 'The Gilded hand' worden climaxen vrijwel geheel geschuwd, maar als het dan eindelijk gebeurt, komt het ook extra hard binnen.

Cooper is geen begenadigd zanger. Maar als je zo'n goede verhalenverteller bent, die met een paar zinnen beelden voor je geestesoog kan toveren, ben je een grote. The Family Tree: The Branches bevat niet het beste werk van Radical Face, maar is wel een heel interessante release. En met zinnen als “It was the year my son was born. The same year my sis walked into the woods... and was never seen again” is het moeilijk om als luisteraar niet geboeid te luisteren.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Radical Face Label:Nettwerk Music Group
Cover Everlast - The Life Acoustic

Everlast - The Life Acoustic Everlast heeft zich reeds lang en breed bewezen als muzikant. Na zijn werk...

Cover Seeed - Seeed

Seeed - SEEED Acht jaar hebben we moeten wachten op het nieuwe album van Seeed . Met het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT