RECENSIE: Oh Land - Wish Bone

Oh Land
recensie cijfer 2013-11-04 Een prachtige naam als Nanna Øland Fabricius lijkt voor iedere artiest een geschenk uit de hemel te zijn. De Deense is echter actief onder haar artiestennaam Oh Land, wat voor de Amerikanen natuurlijk wel zo makkelijk is. Samen met producer Dave Sitek(Yeah Yeah Yeahs, TV On The Radio) heeft Fabricius haar derde album Wish Bone gerealiseerd. Een rode lijn ontbreekt, maar de kwaliteiten van het duo komen veelvuldig aan de oppervlakte. Oh Land maakt popmuziek waarvan je zou willen dat het in de hitlijsten staat.

Popmuziek is hier een parapluterm. Het album bevat kekke beats, akoestische gitaarfolk, maar met ‘Pyromaniac’ ook de typisch Scandinavische zomerpop. Dit nummer past perfect in een playlist met ‘Fascination’ van Alphabeat. Als het refrein voor de tweede maal langskomt is het al moeiteloos mee te zingen. ‘Pyromaniac’ is daarbij een sterk moment van Wish Bone, omdat het geheel op zichzelf staat.

Heel anders zijn de kampvuurliedjes. Deze folksound past uitstekend bij Fabricius’ stem. Hoge, maar ingehouden zang zorgt samen met de tokkelende gitaar voor welkome rustpunten. De teksten bevatten vaak clichés, maar in nummers als ‘3 Chances’ en ‘Love You Better’ storen ze minder dan op andere momenten. Het mooie van dit album is het overschakelen van deze rustpunten naar sterke beats. Qua dynamiek zit het wel snor.

Zo komt ‘My Boxer’ heel fijn binnen na één van de rustpunten. De beat is grillig, zorgt voor onrust en daar komt Fabricius staccato overheen met “I’ve got a boxer, he’s living in my ears and he hits the drum”. Muziek en tekst vallen samen in wat het hoogtepunt van het album is.

Het is zonde dat er wat ‘fillers’ op het album beland zijn. ‘Green Card’ is niet de enige kleffe smeekbede aan een geliefde om haar niet te verlaten. Het zijn smetjes op het tiental goede nummers. Met ‘Kill My Darling’ laat Oh Land nog eens horen wat ze kan. De beat is op zijn positiefst gezegd smerig, maar mondt uit in een traag en prikkelend refrein. Sitek en Fabricius mogen samen liedjes blijven maken, graag zelfs.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Oh Land Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Parquet Courts - Tally All The Things That You Broke

Parquet Courts - Tally All The things That You BrokeIn 2013 brak Parquet Courts door met haar tweede plaat Light Up Gold , die...

Cover Cher - Closer To The Truth

Cher - Closer To The Truth ”I`d like to thank Leonard (Engelman) for making me beautiful for almost 200...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT