RECENSIE: Andy Fleet - Takin`Aim

Andy Fleet
recensie cijfer 2013-10-02 Voor de Britse singer-songwriter Andy Fleet is muziek een emotionele uitlaatklep. Een tragische gebeurtenis uit zijn persoonlijke leven drukt zwaar op zijn nieuwe album Takin’ Aim. Het verlies van zijn pasgeboren zoon James bezingt hij tweemaal. Fleet blijkt zijn eigen gevoelens niet op een krachtige manier over te kunnen brengen. Daarmee haalt het belangrijkste thema in feite de hele plaat onderuit, terwijl er toch een aantal fraaie nummers op staan.

Wat te denken van het jazzy ‘Who’s Gonna Be Sorry’. Trompettist Andre Canniere soleert zich een slag in de rondte en maakt het tot een veelbelovend openingsnummer. De jazz keert echter pas na vele nummers terug bij ‘Alpha Female’ en laat dit nu hetgeen zijn waar Fleet en zijn band in uitblinken. De baslijntjes zijn vlekkeloos, het pianospel van Fleet bevat veel groove en de trompetsolo’s zijn niet uitdagend, maar luisteren wel lekker weg.

Wanneer Andy Fleet zijn melancholische jasje aantrekt, is er echter van alles op Takin’ Aim aan te merken. Fleet is geen nachtegaal en kan dat niet als een Lou Reed of Tom Waits goedmaken door een karrenvracht aan emoties in zijn zang te stoppen. Met ‘Tender’ komt het openingsnummer helaas nog meer op zichzelf te staan, hoewel de mooie orkestratie de traagheid enigszins draaglijk maakt.

Fleet gaat pas echt de mist in wanneer het over zijn zoon gaat. ‘James’ is de eerste episode. De tekst, boordevol clichés, zal ongetwijfeld helpen bij het verwerken van het verlies. De Brit bezit helaas niet de kwaliteiten om zijn gevoelens op een poëtische wijze over te brengen. Ook ‘Brave Little Soldier’ is meer een koude verslaggeving van de feiten dan een warme ode aan James. Met ‘Tears In Heaven’ is het perfecte nummer over dit onderwerp al gemaakt en qua compositie en tekst benadert Fleet dit niveau in de verste verte niet. Hopelijk helpt dit album hem verder en legt hij zich in de toekomst helemaal toe op de jazz.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Andy Fleet Label:It\'s All Happening
Cover Joseph Arthur - The Ballad Of Boogie Christ Acts 1&2

Joseph Arthur - The Ballad Of Boogie ChristWanneer je de eerste tonen van The Ballad Of Boogie Christ Acts 1 & 2...

Cover Devin Townsend Project - The Retinal Circus

Devin Townsend Project - The Retinal Circus Het is altijd weer een feest wanneer je iets van Devin Townsend mag...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT