RECENSIE: Town of Saints - Something To Fight With

Town Of Saints
recensie cijfer 2013-09-26 In 2010 ontmoetten Harmen Ridderbos (zang, gitaar) en de Finse Heta Salkolahti (viool, zang) elkaar tijdens een cursus songwriting in Oostenrijk. De vonk sloeg meteen over en niet veel later ontstond Town Of Saints. Ze tourden vrijwel constant door Europa, waar ze met steeds meer enthousiasme werden ontvangen. Twee releases in eigen beheer volgden, met de succesvolle EP The Silent Sea als meest recente wapenfeit. Begin 2013 werd het duo een trio toen drummer Sietse Ros werd toegevoegd aan de samenstelling van de band. In de herfst van dit jaar is het dan eindelijk tijd voor het officiële debuutalbum van de band: Something To Fight With.

Het album opent gelijk ijzersterk met het uitstekende 'Stand Up'; een nummer dat gelijk een rijkere sound laat horen dan wat we van de band gewend zijn. Het is ook direct het nummer met het beste refrein van het album. Live-favorieten (en reeds eerder verschenen songs) 'Trapped Under Ice' en 'Euphrates' zijn ook op het schijfje terug te vinden. De groep zet de eerste voorzichtige stappen richting indie en laat de folk op een aantal liedjes achter zich. Al geven de klanken hier en daar een licht melancholisch gevoel, deze gaan altijd gepaard met een gevoel van hoop.

Waar de sympathieke band inmiddels een behoorlijk indrukwekkende reputatie heeft opgebouwd als krachtige en opzwepende live-act die van elk optreden een feestje weet te maken, gaat op hun debuutalbum ook af en toe de voet van het gaspedaal. Als eerste gebeurt dat op het wonderschone 'Direction', waar Town Of Saints bewijst niet per se opzwepende ritmes nodig te hebben om indruk te maken. Gaat het gaspedaal wél helemaal open, zoals in het titelnummer, dan gaat ook gelijk het dak eraf. Deze wisselwerking zorgt voor een prettige dynamiek en een uiterst (herhaaldelijk) luisterbaar album. Een album met een perfect tijdsduur (41 minuten) van een band die in korte tijd uit is gegroeid tot publieksfavoriet op menig festival. Hier gaan we nog heel veel van horen.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Town of Saints Label:SnowStar Records
Cover The Green - HawaI`I `13

The Green - HawaI`I `13In principe heeft het eiland Hawaiï alles in zich om voortreffelijke reggae...

Cover Los Jalapeños - Seven

Los Jalapeños - Seven Los Jalapenos is een driekoppige band uit Den Haag die ontstaan is in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT