RECENSIE: Vattnet Viskar - Sky Swallower

Viskar
recensie cijfer 2013-10-09 Wat zet Vattnet Viskar ons op het verkeerde been zeg. Wanneer je een bandnaam als deze ziet, waarbij je ook nog eens weet dat de band blackmetal speelt, is Zweden toch het eerste land waar je aan denkt als land van afkomst. Maar Vattnet Viskar komt uit de Verenigde Staten, een vrij ongebruikelijk land als het om blackmetal gaat.

Met haar debuutplaat Sky Swallower probeert het drietal een poot tussen de deur te krijgen bij de Zweedse- en Noorse blackmetal-scene. Getuige deze plaat is het maar de vraag of dat gaat lukken. In nog geen veertig minuten komen vijf blackmetal-songs en drie instrumentale stukjes langs. De op zich behoorlijk schroeiende songs worden regelmatig in energieniveau omlaag geschroefd door doom-achtige basloopjes en ambient stukjes. Zo duurt het intro van ‘Fog Of Apathy’ veel te lang. Gelukkig maakt dit voor de rest prachtig slepende nummer weer veel goed. Het gortdroge drumgeluid valt daarbij ook flink op.

Ook het lange ‘Breath Of The Almighty’ wordt onderbroken door een lang stuk bas, drums en rustig gitaargetokkel. Het duurt dan allemaal net te lang, waardoor de brute sfeer van het nummer bijna geheel teniet wordt gedaan. Een kwestie van beter doseren zou je zeggen.

De beste nummers zijn het heftige ‘Mythos’ (zonder rustige stukjes) en de afsluiter ‘Apex’ dat slepend en dreigend over ons wordt uitgestort. Het gruizige gitaarwerk krijgt in beide nummers gezelschap van een alles vernietigende blastbeat en de heerlijke grom van Nick Thornbury. Het rustig stukje in ‘Apex’ heeft daarbij wel zijn functie. Het zorgt namelijk voor een goed contrast. Dit zijn de nummers van het soort waarop Vattnet Viskar verder zou moeten bouwen. Alleen wel weer jammer dat de laatste drie minuten van de plaat zijn gereserveerd voor en stukje akoestisch gefröbel.

Wanneer je de atmosferische stukken zou verkorten en hier en daar wat weg zou knippen zou je een blackmetal plaat van pakweg een klein half uurtje overhouden die je uit je sokken blaast. Nu zitten er teveel stukjes in de muziek die de vaart uit de plaat halen en de prima blackmetal-nummers naar een lager plan tillen. De potentie om een grote band te worden is daarbij wel degelijk aanwezig.
Recensent:Jan Didden Artiest:Vattnet Viskar Label:Century Media
Cover Eyes Set To Kill - Masks

Eyes Set To Kill - MasksAls er een band is die een draaideursysteem kent wat betreft leden, dan is...

Cover Pinkish Black - Razed To The Ground

Pinkish Black - Razed To The Ground Ver onder de radar bevinden zich legio eigenzinnige bands. Pinkish Black is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT