RECENSIE: EF - Ceremonies

EF
recensie cijfer 2013-10-07 Wat kunnen ze eigenlijk niet in Scandinavië? Of het nu neoklassiek, ambient, dampende elektronica of metal is, uitblinken doen de Noord-Europeanen. Qua postrock is het niet anders. Grote bekendheid ontbreekt, maar in de postrockwereld staan bands als Jeniferever, Samuel Jackson Five en EF in hoog aanzien. Laatstgenoemde brengt met Ceremonies haar vierde album uit. Grote delen ervan zijn uiterst genietbaar, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het nog stukken beter had gekund.

Wanneer je als postrockband snel een sfeer neer kunt zetten, zit je aan de goede kant van de streep. EF slaagt daarin met ‘Bells, Bleed & Bloom’. De voor de Zweden zo kenmerkende toevoeging van blazers is direct aanwezig. Gaandeweg het nummer nemen de trompet en cello de overhand. Dood en verderf, geliefde thema’s in het genre, zijn hier ver weg.

‘Delusions Of Grandeur’ was al bekend door de vorig jaar verschenen gelijknamige EP. In delen ervan zoeken de Zweden hun popkant op, maar die maakt op den duur plaats voor een orkaan van geluid. Met name de heerlijk doorbulderende baspartij steelt de show. Vervolgens bloedt het nummer dood met een lang middenstuk, maar gelukkig wekt EF het op het einde weer tot leven. De gitaar klimt in kleine stapjes steeds hoger op de toonladder. Waar de woede zit in de voortrazende drums, zorgen de blazers voor een streep zonlicht.

De breekbare zang in ‘Yield, Heart. Yield!’ is er maar weer eens een voorbeeld van dat postrockbands het meestal niet van de vocalen moeten hebben. Na de eerste minuten met een wat gewone rockstructuur, komt EF dan toch op het bekendere postrockterrein uit en dat is hun plek. ‘Sex’ is een vreemd, misplaatst, tussendoortje met voornamelijk cello, hol klinkende drums en wat hoge uithalen à la Jónsi.

Het vertrouwde voelt in het geval van EF dan toch beter aan dan het experiment. ‘Thee Barren Soil Of Messaure’ laat als slotstuk nog eens al het goede van Ceremonies terugkomen. Met piano, cello,viool, trompet en trombone geven de Zweden een eigen draai aan het genre. Zo zijn ze op hun best.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:EF Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Watain - The Wild Hunt

Watain - The Wild Hunt Watain is een blackmetal band uit Zweden. De in 1998 opgerichte band is met...

Cover Avenged Sevenfold - Hail to the King

Avenged Sevenfold - Hail To The King In 2009 overleed drummer Jimmy Sullivan, binnen Avenged Sevenfold ook wel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT