RECENSIE: Meadow - Kings & Queens

Meadow
recensie cijfer 2013-09-17 Meadow, een driekoppige band bestaande uit twee Belgen en de Nederlandse Duitser Marcel Jansen, die het gezicht van de band vormt. De debuut-EP Kings & Queens werd volledig in eigen beheer opgenomen, geproduceerd en uitgebracht vanuit een boerderij in het Duitse Waldfeucht die toebehoort aan de frontman. De band vergelijkt zichzelf met bands als Bon Iver, Blaudzun en The Black Atlantic. Vooral de laatstgenoemde lijkt sterk op wat je te horen krijgt.

Hoewel het op het eerste oog doet vermoeden dat Meadow het zoveelste folkbandje is, merk je na de eerste klanken van opener ‘Cracked’ dat de band anders is. De keuze van de steeds wisselende maatsoorten werkt verfrissend in een vertrouwd klinkende sound, zonder dat het geforceerd overkomt. Het stemgeluid van Jansen, dat erg veel gelijkenissen vertoont met dat van Nick Drake, is precies goed en schiet nergens uit de bocht.

Een ander hoogtepunt op de plaat is het nummer ‘Neath The Moonlit Skies’, waarvan de clip lijkt opgenomen in een van de natuurgebieden die Limburg biedt. De technische begaafdheid van de muzikanten komt erg goed tot zijn recht en daarnaast zijn ze bedreven in het creëren van perfecte achtergrondkoortjes.

Al met al is het debuut van Meadow er een om trots op te zijn. In de tijd dat singer-songwriters en folkbandjes als paddenstoelen uit de grond schieten, weet Meadow zich te onderscheiden door technische, muzikale hoogstandjes te laten horen. Het geheel is niet opgenomen in een professionele studio, dat hoor je en die sound wil je. Het gevaar voor de band is dat de verveling toeslaat, maar met een EP van vijf liedjes blijf je geboeid. Of de band zichzelf eer aandoet door een volledig album op te nemen weet ik niet. Geef mij maar elk jaar vier a vijf nieuwe liedjes.
Recensent:Dennis Jansen Artiest:Meadow Label:Eigen Beheer
Cover Die Anarchistische Abendunterhaltung - Eight Definitions

Die Anarchistische Abendunterhaltung - Eight DefinitionsIn tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is Die Anarchistische...

Cover De Jeugd Van Tegenwoordig - Ja, Natúúrlijk!

De Jeugd Van Tegenwoordig - Ja, Natúúrlijk! Ondanks hun naam kan De Jeugd Van Tegenwoordig inmiddels wel gewoon...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT