RECENSIE: The Drowning Men - All Of The Unknown

Drowning Men
recensie cijfer 2013-09-10 Hoewel het schijfje in de Verenigde Staten al in de zomer van 2012 uitgebracht werd, volgde pas aan het eind van deze zomer de release in Europa; The Drowning Men, afkomstig uit Oceanside, Californië, brengt hun twee langspeler uit onder de naam All Of The Unknown. In 2007 brachten ze hun eerste EP uit en in 2009 volgde een volledig album. Die plaat werd twee jaar later opnieuw uitgebracht door het label van Flogging Molly, met wie de band ook rond mocht toeren in de Verenigde Staten. Zal het ze met hun tweede plaat lukken om aan de andere kant van de oceaan door te breken?

De vijf leden van de band, Nathan, James, Rory, Todd en Gabriel, openen met het catchy ‘Lost in a Lullaby’, een folkrocksong. Het kwintet speelt met verschillende muzieksoorten en -stijlen, zoals de wals in (jawel) ‘The Waltz’, een typisch kermisintro in ‘Bored In A Belly’ en door de hele plaat heen spooky geluiden zoals op het instrumentale intermezzo ‘Life In The Willow Tree’. Maar uiteindelijk kunnen de nummers vooral omschreven worden als goede poprock.

Waar de muziek met uptempo beats vaak vrolijk klinkt, zitten de teksten echter vol melancholie en gitzwarte thema’s. Neem als voorbeeld het sterke ‘I Am The Begger Man’, waarin de zanger smeekt om verandering in zijn leven: “Ahh, Miss Fortune, just give me one more chance. Take me to the wheel and give me one more spin.” De andere hoogtepunten op het album zijn het pakkende ‘A Fools Campaign’ en de fraaie pianoballad ‘A Long, Long Walk’. De afsluiter van het album, het kale ‘A Better Place’ is een kort nummer met alleen piano en zang en laat nog eens goed de zware thematiek terugkomen. De slotzin “I’ll Take One Last Breath…” zegt genoeg.

Met All Of The Unknown heeft The Drowning Men een goede kans om wat bekendheid op te bouwen in Europa. De plaat is eigenzinnig, energiek, donker maar vrolijk, hard en gevoelig. De release wordt ondersteund door een tour samen met de tevens Amerikaanse band Airborne Toxic Event in oktober, waarbij ze ook Nederland aandoen.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:The Drowning Men Label:Bertus
Cover A Traitor Like Judas - Guerilla Heart

A Traitor Like Judas - Guerilla HeartIn Europa zijn maar weinig hardcore-acts die het écht goed doen. Vooral in...

Cover The Pineapple Thief - 137

The Pineapple Thief - 137 Sinds The Pineapple Thief bij Kscope is ondergebracht, brengt het label...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT