RECENSIE: Rik van den Bosch - Rik van den Bosch & The Dandies

Rik
recensie cijfer 2013-07-22 Na twee jaar stilte komt wereldreiziger Van den Bosch, die sommigen misschien nog kennen als de finalist van de Grote Prijs van Nederland of als frontman van The Chimney Brothers, met zijn zesde (naamloze) album. Voor dit project reisde hij af naar Barcelona en bleef daar enige tijd wonen. Hier verzamelde Van den Bosch een groep Spaanse muzikanten om zich heen, met wie Rik Van Den Bosch & The Dandies werd gevormd. De solo EP Sea Side, Mountain Side werd al eerder met deze band opgenomen, maar de laatste plaat was in eerste instantie de aanleiding tot het ontstaan van ‘The Dandies’. Al eerder reisde hij naar onder andere New Orleans en New York om zich te laten inspireren.

Het album is bijzonder gevarieerd, al zijn niet alle nummers van dezelfde kwaliteit. Spaanse invloeden zijn onmiddellijk te horen in het openingsnummer ’Veracruz’, wat een bijzondere mix is tussen folk, country en flamencogitaren. Het combineren van verschillende stromingen in één nummer is vrij kenmerkend voor dit album. Van den Bosch heeft een bijzonder karakteristieke stem, maar helaas komt deze niet altijd even goed tot zijn recht. In ‘I Will Start And Count The Days’ wordt er te veel tekst in één nummer gestopt, waardoor de timing niet altijd even goed lijkt te zijn. Dit wordt gelukkig meer dan goed gemaakt in ‘The Place To Be’, een prachtig, meeslepend gitaarnummer. In ‘Veracruz’ en ’40 Ounce And A Bothered Mind’, tekent de stem van Van den Bosch prettig rauw af naast de begeleidende zangeres Mia Salazaar. De gitaarlijnen in ‘Myspace’ zouden regelrecht uit een nummer van Johny Cash kunnen komen. ‘Pack My Bags’ bevat beduidend meer elektrische gitaren dan de voorgaande nummers en doen ergens denken aan de vroege Rolling Stones. ‘One Morning’ is heerlijke bluesmuziek met mondharmonica, waarna het album het einde nadert met het meer melancholische en meeslepende ‘When I’m Bound’. Het instrumentale ‘Stagioni’ sluit het album in stijl af.

Rik Van Den Bosch & The Dandies weten de luisteraar aardig te verrassen met nummers die allemaal een eigen klank hebben. De muzikale begeleiding is in alle nummers even goed en blijft vernieuwend. Een minpunt is helaas wel het teveel aan zang in sommige nummers. Dit zorgt voor enige onrust tijdens het luisteren. Het is een album dat met iedere luisterbeurt beter gaat klinken. Het verblijf in Spanje heeft een duidelijke, maar zeker welkome invloed gehad en maakt deze plaat een fijne mix van Ierse folk, Amerikaanse country/ blues en Spaanse flamenco.
Recensent:Nicole Verbeek Artiest:Rik van den Bosch Label:Eigen Beheer
Cover Vanna - The Few And The Far Between

Vanna - The Few And The Far BetweenHet Amerikaanse Vanna staat te boek als post-hardcore band. Om de band...

Cover Bosnian Rainbows - Bosnian Rainbows

Bosnian Rainbows - Bosnian Rainbows Helaas. Het komt regelmatig voor dat mensen kostbare tijd in een studio...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT