RECENSIE: Hardsoul - Hardsoul

Hardsoul
recensie cijfer 2013-08-09 De gebroeders Van Bueren brengen na 15 jaar dan eindelijk hun debuutalbum uit. Onder de naam Hardsoul timmeren Greg en Rogier al sinds de jaren ’90 aan de weg, maar aan een langspeler kwamen ze tot op heden niet toe. Hardsoul is een plaat vol toegankelijke house, waarbij een keur aan zangers en zangeressen is uitgenodigd om mee te doen. De toegankelijkheid is zowel een voor- als nadeel. Stuk voor stuk liggen de nummers prettig in het gehoor, maar scherpe randjes zijn nauwelijks te ontdekken. Na een paar keer luisteren is Hardsoul volledig ontleed.

Rogier, beter bekend als DJ Roog, en Greg hebben productie technisch gezien een topprestatie geleverd. De kraakheldere sound valt direct op. Met zijn melodieën maakt het duo hier echter niet optimaal gebruik van. Er is weliswaar een grote variatie tussen de nummers, maar verrassen kan Hardsoul alleen met de mooie sample van Bon Ivers ‘Perth’ in ‘Bon Air’. Neem daarbij de sterke zang van Katie Costello en het prijsnummer van de plaat is bekend. De Amerikaanse gebruikt als één van de weinige vocalisten niet allerlei tierelantijntjes in haar zangpartij.

Een ander opvallend nummer is ‘Lust 4 Life’, met Candy Dulfer als gast. Al snel blijkt dat ze het beter bij saxofoon spelen kan houden. Ondanks dat haar stem hoorbaar is opgepoetst, kan deze niet overtuigen. Buiten de saxofoonsolo’s heeft ze tevens muzikaal gezien een dubieuze rol. De constante herhaling van een paar noten had Hardsoul ook kunnen opvullen met iets frissers. Daarbij komt dat Dulfers solo’s harder in de mix hadden moeten liggen.

Hardsoul kent dus positieve en negatieve punten, waarbij de laatste categorie helaas in de meerderheid is. De prima opener ‘Burn’, met een sterke Ben Saunders, krijgt geen goed vervolg. De slappe handclap beats van ‘Communication Breakdown’ en ‘Ride Of Life’ zijn het niet waard om meermaals te beluisteren. In eerstgenoemde is ook de zang, net als in veel andere nummers, niet om over naar huis te schrijven. Soul moet je hebben, dat is niet na te bootsen. Hardsoul is leuk om twee keer te horen, maar bij de derde keer blijkt het een album te zijn voor de onderste plank van het cd-rek.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Hardsoul Label:Eigen Beheer
Cover The New Habit - Get Used To It!

The New Habit - Get Used To It! The New Habit is een trio uit het zuiden van het land die de klanken van...

Cover Jimmy Eat World - Damage

Jimmy Eat World - Damage Dit jaar bestaat het Amerikaanse Jimmy Eat World alweer twintig jaar. Ooit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT