RECENSIE: Powerworld - Cybersteria

Powerworld
recensie cijfer 2013-08-08 Voor een verse portie powermetal moet je bij de Duitse band Powerworld zijn. Een band die al vele ledenwisselingen kende, waarvan een zelfs vanwege het overlijden van de zanger. De band focust hun nieuwe album op hedendaagse technologie en het gebrek aan privacy wat bij services als Facebook en Skype komt kijken. Met alle hectiek rondom het Amerikaanse afluistersysteem PRISM spelen ze dus mooi in op de actualiteit. Dit alles heeft dan ook geleid tot de gevatte albumtitel Cybersteria, een logische samentrekking van de woorden ‘cyber’ en ‘hysteria’.

Een vrouwelijke zangeres of enorme orkestpartijen vind je op deze plaat niet. Wel de bekende gitaarsolo’s, extravagante toetspartijen en zo nu en dan een grunt. Opener ‘Children Of The Universe’ bevat al deze elementen en begint meteen in een hoog tempo. Het nummer beschrijft, met niet al te sterke teksten, hoe de maatschappij tegenwoordig gericht is op individueel succes. Het daaropvolgende nummer ‘Slave To The Powerworld’ focust dieper op digitalisme. Het herhaalt dan ook meerdere keren de waarschuwing ‘watch out for the cyberboys’, wat toch veel minder eng klinkt dan het misschien moet doen overkomen.

Doordat dit thema zo doordringend aanwezig is, wordt het op een gegeven moment wel genoeg. Uiteraard zijn er daarnaast nog genoeg duistere engelen, schimmige schaduwen en verloren zielen om over te zingen. Wanneer je de teksten negeert blijft er gelukkig nog wel wat over om naar te luisteren. Zo is halverwege de plaat het nummer ‘Coast Of Tears’, voorafgegaan door een korte instrumentale intro, een nummer wat op het oudere werk van Nightwish lijkt: een best lekker nummer dus.

Overheersend is het wel, die Duitse duisterheid. Zwarte as, gillende stemmen in je hoofd en natuurlijk de Cybersteria. ‘There is no way to hide’, daar hebben ze wel gelijk in. Misschien moeten we er ons dan ook maar aan toegeven, in plaats van de raad van Powerworld op te volgen en je overal tegen te verzetten. Maar dat is een andere discussie. Het blijft helaas zo dat, ondanks de goede punten die de Duitsers maken, er muzikaal maar wat matigs overblijft.
Recensent:David van der Lof Artiest:Powerworld Label:SPV
Cover 42 Decibel - hard Rock `n`Roll

42 Decibel - Hard Rock `n`RollAC/DC is al sinds de eerste successen een band die door beginnende groepen...

Cover Editors - The Weight of Your Love

Editors - The Weight Of Your Love In ruim zeven jaar als recensent deelde ondergetekende slecht tweemaal de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT