RECENSIE: Ashrae Fax - Static Crash

Fax
recensie cijfer 2013-08-08 Renee Mendoza en Alex Chesney vormden samen Ashrae Fax, gedreven door de behoefte om te creëren en te vernietigen. Dat doen ze op hun album Static Crash. Wacht, nee. Dat deden ze, tien jaar geleden. Het label Mexican Summer besloot om een decennium later de plaat opnieuw uit te brengen.

Zelf omschrijft Ashrae Fax de plaat uit 2003 als eentje die ook gemaakt kan zijn in 1983, 1993 of zelfs 2013. Tijdloos dus. Kijkend naar de achtdelige tracklist, stel ik vraagtekens bij mijn beheersing van de Engelse taal. De meest rare titels zijn ‘Unndup’ en ‘Uprlxrq’, maar ook ‘Daddystitch’ en ‘Pointbreak’, woorden die ik wel kan lezen, roepen alsnog vraagtekens op. ‘Ectome’ (ach ja, het operationeel verwijderen van iets…) en ‘Ultravaca’? ‘Armpit’ en ‘Dynamite Dust’ spreken nog wel tot de verbeelding, maar een liedje over een oksel?

Dan maar over naar de muziek. Het album opent met een lage bastoon, die anderhalve minuut lang doorbromt, steeds wat harder. Inderdaad, tijdloos, maar ook muziekloos. Het tweede nummer start met een snelle dancebeat, wat noise op de achtergrond, onduidelijke zang van Mendoza (die qua stem klinkt als Gabriella Cilmi) en muzikale begeleiding op synthesizers. Het nummer is niet slecht, misschien zelfs iets aanstekelijk, maar is ook niet om wild van te worden. De rest van de nummers zijn vergelijkbaar, allemaal met invloeden uit de jaren ‘80. Hier en daar wordt gespeeld met geluiden, bliepjes en noise, maar de muziek blijft een waas van geluid. In plaats van in de cd-speler, komt de muziek op de dansvloer waarschijnlijk beter tot zijn recht. Het grootste drama zit in de vijfde song op het album. De eerste helft bestaat uit bliepjes (denk aan een hartmonitor) en halverwege worden de stekkers uit de versterkers getrokken: een halve minuut lang een afgrijselijke marteling voor je oren. Wat daar nu de bedoeling van was?

Na de release van het album in 2003, werd het in 2005 op cassette uitgebracht en zes jaar later op vinyl. Dit is dus al de vierde uitvoering van het album. De liedjes zelf zijn niet slecht, maar ze boeien ook weinig, en de twee experimenten zijn doelloos. Een vijfde uitgave van het album mag uitblijven.
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Ashrae Fax Label:Bertus
Cover Mrs. Smit & The Boys From Brasil - Make Love, Have Fun (And Lots Of Babies)

Mrs. Smit & The Boys From Brasil - Make Love, Have Fun (And Lots Of Babies)Een uitbundig gekleurde albumhoes met de boodschap Make Love, Have Fun (And...

Cover Pokey Lafarge - Pokey LaFarge

Pokey Lafarge - Pokey LaFarge Pokey LaFarge weet gestaag aan zijn carrière te werken. De zanger brengt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT