RECENSIE: Headphone - Riot

Headphone
recensie cijfer 2013-07-30 Alweer vijf jaar geleden debuteerde Headphone met het album Ghostwriter. Daarna bleef het lange tijd stil rond de Belgische band, maar nu is er een nieuw album genaamd Riot. Sinds het debuut hebben zich wat personeelswisselingen voltrokken, maar frontman en drijvende kracht is nog altijd Ian Mariën. Hij wordt op Riot bijgestaan door Tom Barbier (Zornik) en Gerd van Mulders (Isbells), die er allebei ook op Ghostwriter al bij waren, en daarnaast door nieuwelingen Jan Roelkens (Arsenal) en Toon van Dionant.

Bij het debuut werd Headphone al regelmatig vergeleken met Radiohead en ook bij het beluisteren van dit nieuwe album komt die naam meteen naar boven. Dit komt deels door het stemgeluid van Mariën, dat een sterke gelijkenis vertoont met dat van Thom Yorke, maar ook muzikaal gezien lijkt de band uit Oxfordshire een duidelijke inspiratiebron te zijn. Luister bijvoorbeeld naar de geslaagde openingstrack ‘Myotonic’, waarin een avontuurlijke elektronische beats, synthesizers en gitaren voorbij komen en bovendien een lekker baslijntje. Overigens doet deze song ook wel wat aan Muse denken en dat geldt wel voor meer nummers op Riot.

‘Drop It’, ‘Raincoat’ en ‘Massacre’, waarin Mariën vocaal sterk uit de hoek komt, liggen in het verlengde van ‘Myotonic’ en hetzelfde geldt voor ‘The Thief’. Deze laatste song is misschien wel de mooiste op Riot, vooral door de lekker nerveuze beat en de sterke baslijn.

De wat tragere titeltrack ‘Riot’ is een beetje beklemmend, maar ook wel erg mooi en dit geldt ook voor ‘The Children’. Deze song wordt voorafgegaan door het rustige, korte ‘Geek’ en vormt daarmee een nogal scherp contrast. ‘The Children’ is slepend en zwaar met een vette synthesizer en een overduidelijke Muse-invloed. ‘Raincoat’ daarentegen is luchtig en doet vooral door het gitaarwerk, maar ook de algehele sfeer van het nummer nogal aan het latere werk dEUS denken. Afsluiter ‘Addicted’ is jazzy en redelijk relaxed, met blazers en opnieuw een goede baslijn. Tegenover deze sterke songs staat eigenlijk maar één wat mindere en dat is het trage, nogal zeurderige ‘Mind Traveller’.


Na het goed ontvangen Ghostwriter komt Headphone met Riot opnieuw sterk uit de hoek. Benieuwd of we weer vijf jaar moeten wachten op het volgende album. Laten we hopen van niet.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Headphone Label:Fugitive Motel
Cover Mumakil - Flies Will Starve

Mumakil - Flies Will StarveHet is zomer in Nederland, dertig graden en uw recensent zit te zwoegen met...

Cover Spacin' - Deep Thuds

Spacin' - Deep Thuds Lo-Fi zou zo maar eens het woord van 2013 kunnen worden en dat is allemaal te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT