RECENSIE: Clementine - Special To Me

Clementine
recensie cijfer 2013-07-25 De Nederlandse zangeres Clementine speelde met haar show Roest! het afgelopen jaar in theaters door heel het land. Enkele liedjes uit deze show werden gebruikt voor de EP Chasing Memories. Hierop verscheen ook het nummer ‘Na De Hoos’, een lied voor de slachtoffers van de orkaan Katrina. Later vertolkte ze dit nummer nog eens tijdens de officiële herdenking van de watersnoodramp in 1953. Met haar muzikanten uit de theatertour bleek de chemie zo goed te zijn, dat ze besloten om een heel album op te nemen. Special To Me is het resultaat.

Een van de centrale thema’s op het album is water, zoals het ook altijd een rol in Clementines jeugd heeft gespeeld. Als haar vader, een kapitein, weer terug kwam aan wal, was het één groot feest. Het is dus niet verwonderlijk dat een van de covers op de plaat het zeemansnummer ‘Ready For The Storm’ (van Dougie MacLean) is. Hoewel het origineel iets authentieker aanvoelt, maakt deze wat gejaagdere uitvoering dat er meer spanning in het nummer zit. De andere cover op het album is ‘Motherland’ (van Natalie Merchant), een ode aan het thuisland en dus ook een logische keuze. Maar nog even terug naar die feesten… daar werden vooral Ierse liederen gezongen. Dat verklaart ook meteen de voorkeur voor de folkklanken, soms met een countryrandje, en akoestische instrumenten op het album! Met de eerste noten van de openingstrack ‘Makin’ It Your Song’ is de toon dan ook meteen gezet. Clementine zingt met een warme, volle en ronde stem dat we alle negatieve dingen aan de kant moeten schuiven, trots mogen zijn op onszelf en mogen genieten. Een flinke dosis “feel good” dus! Een tweede thema op het album is liefde, dat ze onder andere bezingt in de titeltrack ‘Special To Me’, ‘Blind Love’ en ‘Brand New Start’. De laatste is een opvallende track, die het tempo even opschroeft naar een verbazingwekkende hoogte! Clementine ratelt hier in sneltreinvaart over wat ze allemaal wil doen met haar “honey”. In navolging van ‘Na De Hoos’ heeft Clementine ook het nummer ‘Katrina Waves’ geschreven, waarin ze New Orleans vraagt hoe het nu met de stad gaat en haar een hart onder de riem steekt.

Special To Me dient als basis voor een nieuwe reeks theaterconcerten onder de naam ‘Vitamine C’. “Iedereen kan in de wintermaanden wel wat extra positiviteit, zon en Vitamine C gebruiken!”, zo zegt Clementine. Komt het album dan niet wat vroeg? Zeker niet! Want van deze plaat kan je ook heerlijk genieten tijdens een zwoele zomeravond of (als het iets kouder wordt) met een glas wijn rond de vuurkorf!
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Clementine Label:Coast To Coast
Cover IndyWheels - Stars And Butterflies

IndyWheels - Stars And ButterfliesDe bandnaam IndyWheels moet haast wel een subtiele verwijzing zijn naar...

Cover City And Colour - The Hurry and the Harm

City And Colour - The Hurry And The Harm Dallas Green, oftewel City And Colour , weet zichzelf op zijn vierde...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT