RECENSIE: Device - Device

Device
recensie cijfer 2013-06-28 Disturbed neemt even pauze, maar zanger David Draiman kan niet stil zitten. Samen met Geno Lenardo (ex-Filter) begon hij aan Device. Het project zou, anders dan Disturbed, meer gebruik maken van elektronica- en industrial-invloeden. Hoewel de invloeden merkbaar zijn, is het geluid op de debuutplaat Device onmiskenbaar gelieerd aan Disturbed.

Toegegeven, in bijvoorbeeld nummers als ‘Vilify’, Ozzy Osbourne-cover ‘Close My Eyes Forever’ en ‘Haze’, zijn de elektronische invloeden duidelijk merkbaar. Maar die worden over het algemeen overstemd door de kenmerkende, typisch half-geknepen hardrockstem van Draiman en beukende gitaarriffs. Je vraagt je af of Disturbed deze plaat ook niet had kunnen maken.

Draiman had echter Lenardo nodig om tot deze uitbreiding van het palet te komen. De twee begonnen samen te werken aan nummer voor de soundtrack van Underworld: Awakening. Het nummer ‘Hunted’ haalde de soundtrack niet, maar de basis voor het nieuwe project was gelegd. Dat levert jammer genoeg bar weinig verrassingen op, buiten de enorme waslijst aan collaboraties.

Zo werkt op de eerder genoemde Osbourne-cover ‘Close My Eyes Forever’ Halestorm-zangeres Lzzy Hale mee, horen we System of a Down-zanger Serj Tankian en Black Sabbath-bassist Geezer Butler op ‘Out of Line’, is de (overigens weinig indrukwekkende) solo in ‘Opinion’ van de hand van Tom Morello, en doen Avenged Sevenfold-voorman M. Shadows en Deep Purple-zanger Glenn Hughes mee op respectievelijk ‘Haze’ en ‘Through it All’. Een uitputtende reeks gasten, waar hardrockfans van zullen opveren.

Maar het wordt allemaal omlijst door logge hardrock, zoals we die eigenlijk wel kennen van Disturbed, met de toevoeging van wat computerdrums en een paar bliepjes. Wie zoveel grote hardrocknamen weet te verzamelen voor één album, moet daar veel meer mee doen. Draiman mag het zelf “futuristische rock” noemen en tijd vinden “voor een wederopstanding van een donker, hard geluid”, hij zal die wederopstanding met Device niet inleiden. Donker en hard is het wel, futuristisch allerminst.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Device Label:Warner Music Benelux
Cover Still Corners - Strange Pleasures

Still Corners - Strange PleasuresEn ineens was daar weer een "nieuw" genre enige tijd geleden: dreampop....

Cover Celestial Wolves - Wood For Wood

Celestial Wolves - Wood For Wood Slechts tweeëneenhalve minuut ligt Wood For Wood in de cd-speler als het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT