RECENSIE: Starkill - Fires Of Life

Starkill
recensie cijfer 2013-06-22 Het Amerikaanse Starkill is een veelbelovende band. Het debuut van de nog zeer jonge heren heet Fires Of Life en laat een talentvol kwartet horen, dat weet hoe melodieuze deathmetal gespeeld moet worden. Op Fires Of Life horen we een mix van melodieuze deathmetal en powermetal. Zelf zegt de band beïnvloed te zijn door Children Of Bodom, Nightwish, Amon Amarth, Dimmu Borgir en Dragonforce. Grote namen, maar de band heeft hiermee zeker een punt.

Genadeloze blastbeats en een zware, maar verstaanbare, grunt gaan hand in hand met melodieuze, bijna filmisch aandoende orkestrale stukken en flitsende gitaarsolo’s. Daarbij is de muzikaliteit en instrumentbeheersing over de hele plaat ongenadig goed. Wanneer dit ook nog eens wordt gekoppeld aan prima songs is een goede plaat geboren. De teksten handelen daarbij voornamelijk over (niet bestaande) middeleeuwse veldslagen. Niet origineel, maar het past perfect bij de bombastische muziek.

Opener ‘Whispers Of Heresy’ voegt direct alle genoemde elementen samen. Ook de melodie van het titelnummer, dat veel powermetal-elementen bevat, is bijzonder sterk. Het blijft dan ook direct door je hoofd spoken. Het eveneens zeer fraaie ‘Sword, Spear, Blood, Fire’ begint met een allesverpletterende blastbeat, maar schakelt schijnbaar moeiteloos naar melodieuze en intrigerende keyboardpassages, die van de hand van zanger Parker Jameson komen.

‘Below The Darkest Depths’ begint eveneens met een felle blastbeat, die wordt bijgestaan door een flitsende gitaarsolo. Ook hier is weer dat spannende toetsenwerk te horen. Andere hoogtepunten zijn het duistere ‘Immortal Hunt’ en afsluiter ‘Wash Away The Blood With Rain’ dat als een rollende donder voort roffelt en dat halverwege een intermezzo bevat met geluiden van middeleeuwse gevechten.

Het enige punt van kritiek is dat de meeste nummers enigszins hetzelfde zijn opgebouwd, zodat je na het uurtje Starkil wel enigszins luistermoe wordt. Er komt ook zoveel geweld op je af. Het neemt natuurlijk niet weg dat Fire Of Life een debuut is om in te lijsten. Dit stel jonge honden klinkt alsof het al jarenlang dit soort muziek maakt.
Recensent:Jan Didden Artiest:Starkill Label:Century Media
Cover Savoy Brown - Songs From The Road

Savoy Brown - Songs From The Road Savoy Brown is een Britse bluesband die voornamelijk succes wist te halen...

Cover Heaven Shall Burn - VETO

Heaven Shall Burn - VETO Gas terugnemen? Dat staat niet in het woordenboek van Heaven Shall Burn ....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT