RECENSIE: Quramitry - Circus Baroesjko

Circus
recensie cijfer 2013-07-19 Quramitry, spreek uit als ”Kjoe`rè-mi-trie” klinkt een aardig eindje over de grens. Toch bedriegt zoals zo vaak hier de schijn. Deze verzameling muzikanten onder leiding van gitarist, zanger en arrangeur Mark ‘Quram’ Courage is gewoon afkomstig uit het Limburgse. Met een groep bestaande uit acht muzikanten die naast gitaar, drums en zang onder andere trombone, viool, klarinet, fluit en accordeon bespelen kun je met gemak van een mini-orkest spreken. Dat idee wordt nog eens kracht bij gezet wanneer je bedenkt dat Quramitry, dat begon als vijftal met op het repertoire pop, funk, folk en rock, zich tegenwoordig het best thuis voelt bij tango, balkan, sprookjes, latin en kleine lieve walsjes. Instrumentaal of met zang, dat maakt niet uit, de muziek is rijkelijk gearrangeerd en vertelt hoe dan ook een verhaal. Dit kan een waargebeurde ervaring zijn, maar ook een fantasie uit het creatieve brein van Courage.

Circus Baroesjko is een verzameling verhalen die door de volle arrangementen klinkt als een soundtrack van een circusvoorstelling. Het instrumentale uptempo ‘Ladybug`s Ouverture’ nodigt de luisteraar op karakteristieke wijze uit bij de voorstelling die staat te beginnen. Met de aanstekelijke Klezmer van het Tjechische verhaal van ‘Rostinka’ en het tweeluik ‘Hollow Tree & Waltz On The Frozen Lake’ weerklinkt avontuur, dromerige romantiek en spanning. Vooral het geluid van de fluit zorgt op het merendeel van de songs voor een wat sprookjesachtige, dromerige sfeer. Na het droevige ‘Tutti Frutti (The Funeral Song)’, net als het opgewekte ‘Izidor And His Frenchman’ en serene afsluiter ‘Nora Luca’ afkomstig van de suite Cadjo Dilo, schotelt Quramitry in de vorm van de wals ‘The Store’ een nieuw gezongen verhaal voor. Om het album vervolgens met de dansbare latin hoogvlieger ‘Koblenz (Who Is The Man Dancing?)’ of de statige tango van ‘Bring `em In’ van wat extra vuur te voorzien. Daar tegenover staan weer relaxte songs als ’09:30 A.M’ en ‘Little Lizzy’.

Ondanks de veelzijdigheid in genres en de afwisseling tussen instrumentale en gezongen liedjes weet Quramitry Circus Baroesjko te laten klinken als een fraai geheel dat je zou kunnen zien als een perfecte basis voor een musical over een rondreizend circus. Verwacht dus ook geen album met songs die de hitlijsten kunnen bestormen. Circus Baroesjko is een reis door de wondere wereld van Quramitry, een sprookjesachtige wereld waar je als luisteraar liever nog wat langer zou willen verblijven.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Quramitry Label:Eigen Beheer
Cover Quasiland - Quasiland

Quasiland - QuasilandEen half uur slechts duurt de debuutplaat van Quasiland , een jonge band uit...

Cover Andy Grammer - Andy Grammer

Andy Grammer - Andy Grammer Via een talentenjacht in acht weken klaargestoomd worden voor een muzikale...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT