RECENSIE: Walter - Walter

Cover Walter - Walter
recensie cijfer 2013-05-12 Kun je het slijmerige ‘You’re Beautiful’ van James Blunt veranderen in een song die niet zo irriteert als het origineel? Je zou denken van niet, maar het kan. Ja echt, en Walter, bestaande uit pianist Peter van Leerdam en zanger Wally Preyll, krijgt het voor elkaar. Al jaren lang werkten de twee samen, maar onlangs werd er besloten om een gezamenlijk project te starten. Het uitgangspunt: liedjes uit de pop/rockgeschiedenis in een ander jasje. Niet echt een bijzonder origineel idee dus, maar het jazzjasje waar de heren voor hebben gekozen mag er op Walter best zijn. De manier waarop is omgegaan met het origineel getuigt van respect en smaak.

Als een ware crooner, met bijzonder warme stem, weet Wally Preyll je door grote klassiekers als Kiss` ‘I Was Made For Loving You’ en U2`s ‘With Or Without You’ te leiden. Het grote gevaar van een project als dit zit hem in de kans dat het na een paar songs een trucje wordt. Toch blijft dit knap beperkt door de afwisselende arrangementen. Zoals bij de eerstgenoemde bijvoorbeeld voelt het aan alsof Walter tijdens de opname in een Cubaans straatje heeft gezeten. Maar ook een normaal niet al te dansbare track als ‘I`m On Fire’ van “The Boss” krijgt na een jazzy start een Latijns Amerikaans tintje waardoor het een stuk levendiger is dan het origineel. En dat is dan ook waar Peter van Leerdam zich, naast het bespelen van zo`n beetje het hele instrumentarium, het meest laat gelden. Bij de sterke arrangementen.

Opvallende buitenbeen is ‘Find Me’. Niet omdat de song muzikaal afwijkt van de rest, maar omdat het hier niet gaat om een bestaande klassieker. Het is een song van de hand van Peter van Leerdam zelf. Een fraaie track die net zo goed al een klassieker had kunnen zijn. Ook erg fraai is de versie van Peter Gabriel`s ‘Don`t Give Up’ waarop Daisy Cools overtuigend de zang van Kate Bush voor haar rekening neemt.

Waar bij de laatstgenoemde de energie nagenoeg gelijk is aan het origineel komt het op Walter ook voor dat de stijlwisseling voor een totaal andere energie zorgt. Zoals bijvoorbeeld bij hoogtepunt ‘The Way You make Me Feel’. In dit geval wordt het een swingende nachtclubversie in plaats van de discostamper van Michael Jackson. Toch pakt zo`n wisseling van stijl niet altijd even goed uit. ‘Smoke On The Water’ mist simpelweg de energie van het origineel en dat maakt de klassieker in dit geval wat gezapig.

Zoals gezegd een origineel idee is het niet, maar de uitvoering van het project van Wally Preyll en Peter van Leerdam is er een die er mag zijn. Walter vormt een fijne plaat die uitermate geschikt is voor de naderende lange zomeravonden of een luie zondag. En daar kun je er niet genoeg van hebben.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Walter Label:Eigen Beheer
Cover Andy Grammer - Andy Grammer

Andy Grammer - Andy GrammerVia een talentenjacht in acht weken klaargestoomd worden voor een muzikale...

Cover The Rhythm Junks - Beaten Borders

The Rhythm Junks - Beaten Borders Wat jaartjes terug werd ondergetekende door zijn Vlaamse collega getipt over...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT