RECENSIE: Vondelpark - Seabed

Cover Vondelpark - Seabed
recensie cijfer 2013-04-26 De naam klinkt zeer Nederlands, maar Vondelpark is een Britse band, in 2010 opgericht in Londen. Lewis Rainsbury, Alex Bailey en Matt Lawrenson zaten tot 2010 samen in Lion Club. Toen deze band uit elkaar ging, besloten ze om Vondelpark op te richten. In datzelfde jaar verscheen meteen de eerste EP en in 2011 en 2012 volgden nog twee EP’s. Kortgeleden verscheen eindelijk het langverwachte debuutalbum van de Britten.

De muziek op Seabed bevat elementen van zeer uiteenlopende genres, waaronder indiepop, dreampop, R&B en ambient. Hiermee brouwt Vondelpark een geheel eigen mengsel. Dit mengsel heeft raakvlakken met onder andere The xx, The Weekend en James Blake, al zit de gelijkenis met de laatstgenoemde vooral in de zang van Lewis Rainsbury en de manier waarop deze in de mix is gezet. Vergeleken met de andere genoemde acts valt op dat de muziek van Vondelpark zeer organisch klinkt. De basis is weliswaar elektronisch, maar daar overheen bespelen de drie heren gewone instrumenten. Natuurlijk horen we veel synthesizers en keyboards, maar de band gebruikt ook gitaren. Vondelpark is een echte band en dat hoor je op Seabed.

Het beste nummer op Seabed is ‘California Analog Dream’. Deze song stond ook al op debuut-EP Sauna, maar is opnieuw opgenomen in een geheel nieuwe versie. Hierbij zijn de geprogrammeerde drums van het origineel vervangen door een echte drumpartij en daarnaast horen we een lekkere gitaarpartij. Het rustige ‘Closer’ begint beatloos, met een piano, synthesiser en vervormde stem en hier doet Vondelpark vooral denken aan James Blake, zij het zonder de diepe bassen. Na verloop van tijd komt er echter toch een drumpartij om de hoek zetten en bovendien een akoestische gitaar, waardoor het nummer wat luchtiger eindigt.

Een ander hoogtepunt is de titeltrack, een vrij rustig nummer met een baslijn die af en toe heerlijk tussen de rest van de muziek door laveert. Een paar keer gaat het tempo wat omhoog, maar de verwachte opbouw in intensiteit blijft uit. Dit laatste geldt eigenlijk voor het hele album en daarmee hebben we ook meteen het belangrijkste minpunt in de muziek van Vondelpark te pakken; het zou allemaal net iets spannender mogen. Seabed is een heerlijke plaat voor op een lome zondagmorgen en daar is natuurlijk niets mis mee, maar de onderhuidse spanning van bijvoorbeeld The xx weet Vondelpark nergens op te roepen en dat is jammer. Ondanks deze kanttekening krijgt Seabed een dikke voldoende.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Vondelpark Label:Bertus
Cover Simple Minds - Celebrate

Simple Minds - CelebrateHet is inmiddels meer dan 35 jaar geleden dat de band werd opgericht, maar...

Cover Toxic Holocaust - From The Ashes Of Nuclear Destruction

Toxic Holocaust - From The Ashes Of Destruction Toxic Holocaust begon ooit in 1999 als een eenmansproject van Joel Grind,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT