RECENSIE: Bullerslug - Cheer Up, Goth!

Cover Bullerslug - Cheer Up, Goth!
recensie cijfer 2013-05-15 Bullerslug is een nieuwe band uit ons eigen kouwe kikkerlandje, maar de leden zijn verre van nieuw. Je kunt het zien als een supergroep waarbij werkelijk uit iedere hoek in de Nederlandse scene een muzikant gegrepen is. We hebben: Bastiaan Bosma van Aux Raus op zang, Thomas Scarione van The Devil’s Blood op gitaar, Gijs Loots van Houses op basgitaar, Josha Nuis van Malkovich op drums en tot slot Ryanne van Dorst van Elle Bandita die op gitaar en zang meedoet. Een fijne club mensen met allen hun eigen inbreng, wat een hoop stuwende ritmes en hysterische gitaren met zich mee brengt. Op hun debuut met de pakkende titel Cheer Up, Goth! is punk-achtige grunge te horen, gemixt met ideeën die ook metal raken.

Je moet het horen om een beetje grip te krijgen over de stijl van Bullerslug. Net als je denkt te weten waar het naar toe zal gaan, slaan ze een hoek in die je niet verwacht. Lomp en vies op een zekere manier, maar eveneens inventief en gevarieerd. Het is een directe knal voor je kop als je je aandacht er niet bij houdt, hoewel zanger Bastiaan Bosma zelf liever niet geslagen word. Dat blijkt uit de Nirvana-achtige grungetrack ‘Hit Others’ waarin hij dit verwoordt: ”Throw things at me, but not a punch. Don’t hit my face, it will crunch.” Het is deze directheid die alle teksten op dit album kenmerkt. Allen met een dikke knipoog en relativerende humor, waarbij iedere gothic wel op zijn minst een gniffel moet laten vallen.

‘Read A Book’ bijvoorbeeld gaat over dronken worden om drie uur in de middag, terwijl ‘Weird World III’ (op de cd afgekort tot W.W. III) een karakterschets is van krakers en linkse hobby’s. ‘Boring In China’ gaat dan weer over kunstacademiestudenten die naar het buitenland vertrekken voor het avontuur, maar daar net zo saai zijn als in Nederland. Het mag duidelijk zijn dat ze van een vreemde invalshoek houden. Dat geldt net zo goed voor het muzikale gedeelte. ‘Gene Pool’ had met zijn neurie op de achtergrond van Queens Of The Stone Age kunnen zijn, terwijl ‘Bickering’ heel sterk leunt op een Pantera-achtige riff. ‘Needs’ daarentegen doet met zijn dreigende bassloopje weer denken aan Danko Jones. Het is een grote mengelmoes aan invloeden, maar toch is het allemaal te bestempelen als hetzelfde geluid. Zij het door het typische stemgeluid van Bosma, die op zijn agressieve momenten iets weg heeft van Keith Morris van Black Flag, zij het door de eveneens mooie afwisseling in vocalen met Ryanne van Dorst, zij het door de dreiging en spanning die in ieder nummer terugkomt. Bullerslug trekt zich niks aan van trends, doet lekker wat het zelf wil en draagt een naam die vanuit het niets verzonnen is, maar invulling krijgt door het knap in elkaar gezette debuut Cheer Up, Goth!.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Bullerslug Label:Suburban Records
Cover Portico Quartet   - Live/Remix

Portico Quartet - Live/RemixVoor eenieder die veel elektronica luistert en zich ook eens wil verdiepen in...

Cover Alkaline Trio - My Shame Is True

Alkaline Trio - My Shame Is True Ze draaien al een tijdje mee, maar nooit echt op de voorgrond. Ja, soms. In...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT