RECENSIE: Racoon - The Singles Collection

Cover Racoon - The Singles Collection
recensie cijfer 2013-04-04 Wij Hollanders kunnen heel goed klagen en zeiken. Doe vooral maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. En als je daar even van afwijkt, of simpelweg meer ambitie toont dan de doorsnee Hollander, dan betekent het dat je kop boven het maaiveld uitsteekt. En die kop gaat er dus vroeg of laat vanaf. Zo behandelen we ook onze nationale artiesten. Blof, Kane, Anouk, Go Back To The Zoo, Krezip en noem ze allemaal maar op. Eerlijk is eerlijk, het is soms best te rechtvaardigen, maar om nu constant je darlings te killen, gaat wat ver. Zo was er ook een tijd dat het totaal not done was om te zeggen dat je Racoon wel waardeert. Gelukkig kun je tegenwoordig gewoon weer over straat als je zegt dat Liverpool Rain een goede plaat is. Ze kregen er niet voor niets een Edison voor. Oh ja en in 2012 sleepte de band ook nog een Gouden Harp en de Popprijs binnen.

In het kader van de vijftiende verjaardag van de Zeeuwse trots werd Racoon al in het zonnetje gezet met verschijnen van het boek Racoon - Alles Voor Het Liedje. De band zelf kan natuurlijk niet achterblijven en besloot The Singles Collection samen te stellen. Niet alleen de grote radiohits, gewoon de twintig singles die de band in de loop van de tijd heeft uitgebracht. Van het eerste singletje, het nog steeds frisse ‘Feel Like Flying’ tot aan het recentelijk verschenen, Nederlandstalige(!) ‘Oceaan’.

Het mooie aan deze collectie singles is dat je Racoon van melodieuze rockband hoort veranderen in een band met typische singer-songwriterliedjes op basis van de akoestische gitaar. Maar ook hoor je dat de stem van Bart van der Weide in de loop van de tijd zwaarder en rijker is geworden. De kenmerkende Racoon-sound, met een goed gevoel voor melodie en pakkende refreinen, zorgen ervoor dat zelfs de songs van het mindere Before You Leave op deze verzameling niet eens zo uit de toon vallen. Natuurlijk mogen de grote hits als ’Love You More’, ‘Brother’ en ‘No Mercy’ niet ontbreken, maar de echte verrassing zit hem in de aanwezigheid van een liedje als ‘Blue Days’. Zowel tekstueel als muzikaal blijkt dit nog steeds een van de beste liedjes die Racoon ooit maakte.

Racoon wilde met dit The Singles Collection niet alleen de oude fans plezieren, die kennen het materiaal inmiddels wel. Zeker omdat de band nooit te beroerd is geweest om oud werk te spelen. Voor die fans is deze collectie een mooie reis door de historie en muzikale ontwikkeling van de band. Voor de nieuwe fans is The Singles Collection de ideale plaat om met het oudere werk in aanraking te komen, en misschien ook wel om een fijne plaat als Till Monkeys Fly of Another Day alsnog aan te schaffen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Racoon Label:Pias
Cover Tracer - El Pistolero

Tracer - El PistoleroDe albumhoes, met daarop een doodshoofd met een sombrero en twee pistolen, en...

Cover Claw Boys Claw - Hammer

Claw Boys Claw - Hammer Onkruid vergaat niet. Dit gaat zeker op voor Neerlands garagetrots Claw Boys...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT