RECENSIE: Henry Fool - Men Singing

Cover Henry Fool - Men Singing
recensie cijfer 2013-04-08 Instrumentale muziek blijft altijd lastig te peilen. De veiligheid van een liedje en meezingbare teksten worden vaak gemist. Gelukkig bestaat er genoeg instrumentale muziek die de aandacht moeiteloos vast weet te houden. Maar de kans dat het wordt afgedaan als liftmuziek is altijd groot. Het kost ook vaak wat meer energie om de muziek te doorgronden.

Die energie heb je zeker nodig om de muziek van Henry Fool tot je te nemen, en ondergetekende is er nog steeds niet uit of de muziek op Men Singing van de het Engelse project briljant is of toch muzak. In de eindbeoordeling laat hij het maar in het midden. Grappig is wel dat de albumtitel iets belooft wat we niet te horen krijgen.

Henry Fool is bedacht door toetsenist Stephen Bennett en gitarist Tim Bowness van No-Man (de band waar Steven Wilson in begon). Verdere medewerking wordt verleend door onder anderen Roxy Music gitarist Phil Manzanera, gitarist Michael Bearpark en de bekende violist Steve Bingham.

De vier nummers op dit schijfje duren ruim veertig minuten; twee nummers van bijna een kwartier en twee van ruim zes minuten. Het meest spannende nummer is met voorsprong ‘My Favourite Zombie Dream’ dat door het spannende basspel en de overheersende mellotron- en keyboard geluiden sterk aan Pink Floyd in haar psychedelische jaren doet denken.

Bij de langste nummers passeren heel wat verschillende stijlen de revue. Via postrock, fusion en progrock in opener ‘Everyone In Sweden’ gaan we naar een soort free jazz in afsluiter ‘Chic Hippo’. Met zulke muzikanten kan het daarbij ook niet anders dan dat het allemaal briljant is ingespeeld. De knorrende bas van Peter Chilvers en de subtiele drumfills van Andrew Booker zijn van hoog niveau, evenals het fraaie gitaar- en toetsen werk. Op dat gebied valt dan ook weinig te klagen.

Het titelnummer begint heel lieflijk en folky, maar laat halverwege wat dissonante en unheimische gitaarpartijen op ons los. Al voeren ze nooit de boventoon. Men Singing laat er wat dat betreft geen twijfel over bestaan; dit is een perfecte achtergrond plaat die niet stoort, maar ook niet de vervoering oproept die je zou verwachten met dit soort briljante musici. Het is daarentegen wel heel erg lekker wegdromen op de enigszins spirituele klanken van dit gezelschap.
Recensent:Jan Didden Artiest:Henry Fool Label:Bertus
Cover Amplifier - Echo Street

Amplifier - Echo StreetWat heeft het toch altijd veel commentaar tot gevolg als een geliefde band...

Cover Foals - Holy Fire

Foals - Holy Fire Of het al dan niet heilig zou zijn bleef nog de vraag, maar dat er vuur in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT