RECENSIE: Kylie Auldist - Still Life

Cover Kylie Auldist - Still Life
recensie cijfer 2012-11-09 Kylie Auldist komt uit Australië, maar heeft behalve haar voornaam en afkomst niets gemeen met die andere Australische Kylie. Deze dame is namelijk niet lelieblank en zingt geen pop maar soul. Hoewel ze met Still Life inmiddels haar derde album aflevert is ze in ons land tot nu toe nog niet zo bekend. Tot nu toe dus...

Titeltrack 'Still Life' is een staaltje soul volgens het boekje; een opgewekt lied waarop Auldist haar warme stem laat horen. De eerste single 'Counting On You' is een catchy lied dat niet zou hebben misstaan op een Motown album uit de late jaren zestig. Er zit wel een subtiel hedendaags sausje overheen, maar wat je hoort is vooral ouderwetse soul en funk. Deze muziek is ook anno 2012 niet weg te denken uit het muzikale spectrum. Kylie Auldist laat in ieder geval horen dat ze het genre in de vingers heeft en ook graag varieert. Zo is 'Changes' een ouderwetse discotrack met een lekker handklap ritme. Maar het album bevat ook warme ballads met zwoele trompetten en strijkers, zoals 'Letterhead Life' en 'About Face'.

Toch is het opgewektere geluid overheersend op deze cd. Funky songs zoals 'Nothin' Else To Beat Me' spatten uit de boxen. Vooral de trompetten geven deze track en het hele album en extra dosis pit. De Australische waagt zich ook nog aan een reggaeversie van The Black Keys' 'Howlin' For You'. Het resultaat is sterk en origineel en lijkt niet veel meer op de oorspronkelijke versie. Het album eindigt met 'All In You', dat qua ontspannen sound doet denken aan Curtis Mayfield.

De songs zitten goed in elkaar en worden ook netjes uitgevoerd. De teksten zijn niet schokkend, ze gaan zonder uitzondering over de liefde. Kylie Auldist kan prima zingen maar heeft geen bijzonder herkenbaar stemgeluid. De originaliteitprijs zit er dus niet in, maar Still Life is wel een fijn soulalbum dat kwalitatief dik in orde is.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Kylie Auldist Label:TruThoughts
Cover Hidden Orchestra - Archipelago

Hidden Orchestra - ArchipelagoAls je als recensent per periode een stapel albums recenseert, zijn er platen...

Cover Various - De Beste Singer-Songwriter Van Nederland

Various - De Beste Singer-Songwriter Van Nederland De laatste tijd gaat het goed met de Nederlandse singer-songwriters. Het ene...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT