RECENSIE: Suzanne Vega - Close-Up Volume 4, Songs Of Family

print
mail to friend
Cover Suzanne Vega - Close-Up Volume 4, Songs Of Family
recensie cijfer 2012-09-13 De Amerikaanse zangeres en songwriter Suzanne Vega had in de jaren ’80 veel succes met singles als ‘Marlene On The Wall’, ‘Tom’s Diner’ en vooral ‘Luka’. Ze is sinds die tijd muziek blijven maken, maar het succes uit die tijd is niet meer teruggekomen. Anno 2010 begon ze haar eigen repertoire onder de loep te nemen en onder de noemer ‘Close-up’ per categorie een verzameling van herwerkte oude nummers uit te brengen. Ze brengt die nummers in een zeer intieme setting, met weinig tot geen arrangement anders dan de gebruikelijke akoestische gitaar. Na de liedjesverzamelingen met de onderwerpen ‘Love Songs’, ‘People & Places’ en ‘States Of Being’ is het dan nu tijd voor de vierde en laatste in de reeks, getiteld: Songs Of Family.

Dit album bevat veertien liedjes die uit verschillende perioden uit haar carrière stammen; zo schreef Suzanne het nummer ‘The Silver Lady’ reeds toen ze pas veertien jaar oud was. Er staat ook wat recenter werk op de schijf, zoals het uit 2007 stammende ‘Ludlow Street’ van haar laatste studio-album met nieuw werk ‘Beauty and Crime’. Tekstueel is Vega één van de betere songwriters van de laatste decennia en dat bewijst dit album nogmaals. Omdat de liedjes qua onderwerp in ongeveer dezelfde hoek liggen, is het makkelijker om in de sfeer te blijven.

Nummers als ‘World Before Columbus’ (alleen die titel al!) en ‘Soap & Water’ vormen wat mij betreft de hoogtepunten van het album. Er had wat mij betreft wel wat meer afwisseling tussen de liedjes mogen zitten, maar anderzijds houdt het op deze manier wel de juiste stemming vast en wordt je automatisch wat meer richting tekst getrokken, wat ook geen kwalijke zaak is als je met een songwriter als Suzanne Vega te maken hebt.

Vega, inmiddels 53, beschikt nog immer over een kraakheldere en zuivere stem. Tel daar haar prima gitaarspel bij op en je hebt een muzikaal product dat garant staat voor kwaliteit. Wel moet gezegd worden dat het niet voor eenieder geschikte kost is, aangezien veertien luisterliedjes van Vega met kale aankleding wel een lange zit is voor de casual luisteraar.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Suzanne Vega Label:Cooking Vinyl Records
volgende recensie
Cover James Yorkston - I Was a Cat From a Book

James Yorkston - I Was A Cat From A BookIn folkkringen is James Yorkston al lang geen onbekende meer. In 2002 kwam...

Cover Brad - United We Stand
vorige recensie

Brad - United We Stand De naam Brad zal niet bij iedereen direct een belletje doen rinkelen, maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT