RECENSIE: Various - Electrospective

Cover Various - Electrospective
recensie cijfer 2012-08-24 Vaak zijn verzamelaars domweg kut-cd’s. Bij elkaar geraapte liedjes met als doel snel commercieel succes. Of samplers, die bedoeld zijn om een hoop onbekende bandjes wat exposure te geven, maar waar dan vaak op blijkt dat die bandjes niet voor niets onbekend waren. Gelukkig zijn er ook nog mensen die met een doel een collectie op de markt brengen. Electrospective is daar een perfect voorbeeld van.

De samenstellers van dit album, waaronder Martyn Ware – die een voorwoord schreef in het cd-boekje - hebben gepoogd een college te geven in de ontwikkeling van de elektronische muziek. Te beginnen in 1963 met ‘The Doctor Who Theme’ en eindigend met ‘One’ van Swedish House Mafia (2011). Dat er in de tussentijd nogal veel is gemaakt en is gebeurd in dit genre, mag geen verbazing oproepen en dus is het volkomen terecht dat er voor een dubbel-cd is gekozen.

Het college dat aan de hand van 39 zorgvuldig geselecteerde tracks wordt gegeven voert door de beginselen van de elektronische muziek, langs de new wave naar de minimalistische jaren ’80, de ietwat duistere, maar later juist vrolijke jaren ’90 en de computergestuurde naughty noughty’s.

Op Electrospective wordt bewust niet geprobeerd om nieuwe bands te laten zien, maar juist wat de verbanden zijn tussen de verschillende artiesten. Zo kan je door de tijd heen inderdaad parallellen trekken tussen Brian Eno en Daft Punk en zijn de Simple Minds gemakkelijk te verbinden aan Depeche Mode en zelfs Deadmau5. Het leuke is dat je er vaak niet zo over nadenkt. De makers hebben op een slimme wijze en met de juiste nummers laten zien waar de verbanden zitten en hoe dit hele genre zich over meer dan vijf decades heeft ontwikkeld.

Dat is een hele prestatie en het mag dan ook vermoed worden dat het samenstellen van deze dubbelaar een monnikenwerk is geweest. Het resultaat mag er echter wezen en bedient een breed publiek: van de leek tot de fan, van de muziekliefhebber tot de onbekommerde luisteraar. De tracks zijn goed, het achterliggende idee is beter.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Various Label:EMI Records Ltd
Cover Joss Stone - The Soul Sessions Volume 2

Joss Stone - The Soul Sessions Volume 2In 2003 breekt de dan zestienjarige Joss Stone vanuit het niets door met...

Cover Trip Trigger - Autononymous

Trip Trigger - Autononymous Anders zijn. Dat is het doel van de Zuid-Hollandse band Trip Trigger . De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT