RECENSIE: I Am Oak - Nowhere Or Tammensaari

print
mail to friend
Cover I Am Oak - Nowhere Or Tammensaari
recensie cijfer 2012-06-03 ‘Ruilen?’ Vroeg naamgenoot en mede-recensent Wognum onlangs en duwde de nieuwe I Am Oak in mijn handen. ‘Ik kan er verder niks mee, met dat saaie geneuzel’. U merkt al: collega Wognum is niet zo van de bedachtzame popmuziek met een folkrandje, en al helemaal niet als het niet uit een ver Scandinavisch land komt. Daar gaat I Am Oak, dat Utrecht als thuisbasis heeft.

Ondergetekende wist echter niet hoe snel ‘ie moest ruilen. Want die houdt van klagende iele stemmetjes die je meenemen naar besneeuwde ijskoude fjorden en je neer laten zijgen bij een halfwakkerend kampvuurtje. Dat is de muziek van I Am Oak. De hoesfoto verklapt eigenlijk alles al.

Nowhere or Tammensaari, vrij vertaald uit het Fins betekent dat tweede woord zo veel als ‘Oak island’, is een plaat voor tere zielen. Of voor ‘schrale jankerds met hun VPRO-muziek’, zoals collega Wognum zou zeggen. Twaalf songs op een rijtje en precies afklokken op 37 minuten. Da’s niet veel, maar precies genoeg om ‘m iedere keer een heel rondje te laten draaien. I Am Oak bezingt een kleine veertig minuten lang de natuur in al zijn vormen: in Famine ontdekken we de naargeestig bezongen gevolgen van een hongersnood. Grown, Boulders, Meadow en Clusters behoren stuk voor stuk tot de beste songs die de nog redelijk jonge band tot nu toe maakte. Denk aan een soort mix van Fleet Foxes, Black Atlantic en Grizzly Bear dat je in hapklare brokken opgediend krijgt. Want dat is het mooie aan dit album: het kabbelt, maar is nergens saai. Het is eenvormig, maar nergens overdreven. Het is aandoenlijk, maar nergens slijmerig.

Had je al een vakantie naar het hoge noorden geboekt toevallig? Dan zit je met deze plaat geramd. Ben je niet van plan om het noorderlicht te gaan aanschouwen binnenkort? Zet deze plaat op en je doet terstond alsof. Fijne plaat.
Recensent:Jasper van Harskamp Artiest:I Am Oak Label:SnowStar Records
volgende recensie
Cover Morrissey - Viva Hate

Morrissey - Viva HateThe Smiths geldt nog steeds als één van de belangrijkste indiebands van de...

Cover Liars - WIXIW
vorige recensie

Liars - WIXIW WIXIW is zo’n albumtitel die je niet normaal kan uitspreken. Dat is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT