RECENSIE: Audra Mae - And the Almighty Sound

Cover Audra Mae - And the Almighty Sound
recensie cijfer 2012-05-05 Wat word je hier vrolijk van! De zompige en grijze Nederlandse luchten breken zodra je Audra Mae And The Almighty Sound, de tweede plaat van Audra Mae in je cd speler stopt. Het is logisch dat u geen idee heeft wie die Audra Mae is. De dame in kwestie is een Amerikaanse singer-songwriter en achter-achternicht van Judy Garland. Voor u afhaakt; de muziek van Audra en haar band lijkt totaal niet op die van Garland. Mae heeft overigens ook wat bekendheid opgedaan met haar covers, van o.a. Bruce Springsteen en Johnny Cash en ze heeft zelfs een nummer voor Susan Boyle (van Britain’s Got Talent) geschreven.

Wat voor muziek maakt Audra Mae dan?, zult u zich afvragen. Als u de muziek van, Sheryl Crow, Melissa Etheridge, Johnny Cash, Bruce Springsteen en KT Tunstall in een blender stopt krijgt u de smakelijke muziek van deze Amerikaanse dame. De muziek klinkt organisch; alsof alles live ingespeeld is en in een paar takes op de plaat gezet. Je ziet in gedachten Audra en haar begeleidingsband de muziek gezamenlijk inspelen. De stem van Audra Mae is mooi en ze klinkt ook regelmatig lekker zwoel en sexy waardoor ze een bepaalde onderhuidse spanning oproept die de hele plaat voortduurt. Mooiste voorbeeld hiervan is ‘I’m A Diamond’ waarin ze een beetje zingt als Martha Davis van The Motels.

De plaat opent met ‘The Real Thing’ dat een spannend ingehouden couplet koppelt aan een up-tempo refrein, dat inderdaad wat aan KT Tunstall doet denken, maar dan minder puberaal. Het is de perfecte opener voor de korte plaat. Het Rockabilly geluid in ‘Little Red Wagon’ wordt met een honky tonk piano opgeleukt. De “ooh’s”, “aah’s “ en zuchtjes van Mae doen de rest. Het rustige ‘Annie Get Your Gun’ doet dan weer enigszins aan ‘Wild Horses’ van The Rolling Stones denken. Onstuimige songs zoals het swingende ‘Smokin’ The Boys’ en ‘Climb’ contrasteren hevig met het kalme, enigszins gezapige ‘Old Italian Love Songs’ dat een puur countryliedje is en de schitterende afsluiter ‘Two Melodies’ dat een enigszins bluesy gevoel oproept.

Voor liefhebbers van Amerikaanse folkrock is dit de perfecte plaat. Van de elf miniatuurtjes spat het spelplezier af zodat Audra Mae And The Almighty Sound dan ook een waar genot is om naar te luisteren en je achterlaat met een grote grijns op je smoelwerk.
Recensent:Jan Didden Artiest:Audra Mae Label:Side One Dummy Records
Cover Ross Breen - When I Met the Devil

Ross Breen - When I Met the Devil Ross Breen is een Ierse singer/songwriter die met When I Met The Devil...

Cover In Mourning - The Weight of Oceans

In Mourning - The Weight of Oceans Evolutie en verandering komen een band niet altijd ten goede. Het gros van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT