RECENSIE: The Chieftains - Voice of Ages

Cover The Chieftains - Voice of Ages
recensie cijfer 2012-04-24 Voice Of Ages wordt uitgebracht ter ere van het vijftig(!)-jarig bestaan van de Ierse folkgroep The Chieftains. De groep die in 1962 werd opgericht door Paddy Moloney werkte in de loop der jaren met vele artiesten samen, waaronder The Rolling Stones, Ry Cooder, Sinéad O’Connor en Madonna. Ook op deze nieuwe cd staan veel samenwerkingen hierbij is gekozen voor een reeks hedendaagse folk-, en countrymuzikanten, vooral afkomstig uit Amerika. Deze muzikanten zijn allemaal direct of indirect beïnvloed door Ierse folk. Amerikaanse volksmuziek ontstond immers uit een mengelmoes van stijlen, waaronder Ierse folk. En daarmee maken The Chieftains de cirkel dus mooi rond.

Door de grote verscheidenheid aan meewerkende artiesten is Voice Of Ages een zeer gevarieerd album geworden. De basis is steeds Ierse folk, maar met Colin Meloy van The Decemberists levert dit uiteraard een ander resultaat op dan met country supergroep Pistol Annies. De track met Colin Meloy is een van de hoogtepunten op Voice Of Ages. Deze cover van Bob Dylan’s ‘When The Ship Comes In’ had ook wel op een plaat van The Decemberists kunnen staan. Ook het ingetogen ‘School Days Over’, met medewerking van The Low Anthem, is erg sterk.

‘The Frost Is All Over’, waarin The Chieftains hulp krijgen van The Punch Brothers, doet wel wat denken aan de muziek op de soundtrack van de film Cold Mountain. Zij het met een iets meer Ierse inslag. ‘Pretty Little Girl’, met Carolina Chocolate Drops, doet denken aan feestmuziek uit een cowboyfilm.

In het ruim elf minuten durende ‘The Chieftains Reunion’ komen veel facetten van de Ierse folk voorbij. We horen onder andere verschillende fluiten, een harp, Uilleann Pipes en natuurlijk de fiddle. De Chieftains en hun vele gasten laten in deze track horen wat ze kunnen, maar voor veel popliefhebbers is dit waarschijnlijk net iets teveel van het goede.

Het ingetogen ‘Hard Times Come Again No More’ is dan weer van een heel ander kaliber. Deze traditional wordt mooi vertolkt door Paolo Nutini en verder horen we onder andere Van Dyke Parks op piano. Deze song behoort absoluut tot de hoogtepunten op Voice Of Ages.

Voice Of Ages is een zeer gevarieerde plaat en hierin ligt de kracht, maar ook meteen de zwakte. De songs met onder andere Colin Meloy, The Low Anthem en Bon Iver zijn typisch voer voor indiepop-liefhebbers, maar bij de uitgebreide Ierse reels zullen zij waarschijnlijk afhaken. Met een beetje handig skippen hou je aan Voice Of Ages echter twee handen vol mooie liedjes over.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Chieftains Label:Universal
Cover Boemklatsch - Equalizer

Boemklatsch - EqualizerEen feestje bouwen is een vak apart, een vak dat de groep Boemklatsch uit...

Cover Amadou & Mariam - Folila

Amadou & Mariam - Folila Wat zullen veel artiesten die wereldmuziek maken jaloers kijken naar Amadou...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT