RECENSIE: Metallica - Lulu

Cover Metallica - Lulu
recensie cijfer 2011-11-07 Wat is er met Lou Reed And Metallica’s Lulu? Het wachten is eindelijk over. De langverwachte samenwerking tussen rockicoon Lou Reed en de nummer één metalband Metallica is een tastbaar feit. Lulu ligt vanaf 31 oktober in de winkelrekken. Reed is het best gekend als meest inventieve artiest uit de jaren zestig. Hij was frontman van Velvet Underground en hun debuut is echt een aanrader voor iedereen die houdt van alternatieve poprock muziek. Zelfs Berlin, Transformer en New York horen in diezelfde categorie thuis. Aan de andere kant bevestigt Metallica zichzelf als de top op deze aardbol. Master Of Puppets en The Black Album worden algemeen aanzien als mijlpalen in de rockgeschiedenis.

Waar start het nu allemaal? Twee jaar terug bundelen Lou Reed And Metallica hun krachten en treden samen op in een concert voor ‘The Rock And Roll Hall Of Fame’.
Beiden merken de klik en ruiken de kans om samen een volledig album op te nemen. Nu is Lulu beschikbaar en de hel breekt los. Iedereen krijgt de kans om te horen wat ze samen bereiken, maar niemand doet de moeite om echt te luisteren. Het wereldwijde web reageert met ongeloof, boosheid en ontgoocheling. Geen ziel te bespeuren die echt tevreden blijkt. Over het algemeen ziet men Lulu als een vorm van sonische pijn en moet het zo vlug mogelijk vergeten worden. De boys van Metallica stellen duidelijk dat dit, om een Monty Python uitspraak te gebruiken, totaal anders is, maar het beste dat ze ooit uitbrengen. Je mag echter niet beoordelen naar metal standaard of het zal verkeerd begrepen worden en daar hebben ze gelijk in. Dit artistieke project is simpel gesteld: de verkeerde combinatie op het verkeerde tijdstip. Akkoord dat indien je voor het eerst luistert naar de songs op Lulu de wanhoop stijgt. Teksten vechten met de muziek en andersom. Het geluid klinkt mijlenver van natuurlijk en je krijgt het gevoel een band te horen die net zijn garage verlaat.

Wat je wel moet doen is een tweede keer aandachtig luisteren want er is soms, met de nadruk op soms, goed materiaal aanwezig. Je ontdekt een aantal kick ass ‘Tallica-riffs en tekstuele twists die alleen Reed kan bedenken. Stel je voor dat James Hetfield alle tracks inzingt en je krijgt een Metallica dat zichzelf vernieuwt…en de fans zouden hen daarvoor loven. Andersom geldt hetzelfde. Beeld je in dat Reed alles eigenhandig inspeelt om zo Velvet Underground in een hardere versie opnieuw uit te vinden.

Overduidelijk is dat het huwelijk Lou Reed And Metallica de test der tijd niet doorstaat. Dit is een barslechte keuze van beide zijden. Misschien een andere keer en een andere tijd. Ter compensatie voor de ontgoocheling toch nog de vermelding dat een vroeger Metallica lid Dave Mustaine met zijn Megadeth een uitstekende plaat op de markt gooit. Th1rth3en is uit op 1 november en trashed gegarandeerd je hersenen eruit.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Metallica Label:Universal
Cover Snow Patrol - Fallen Empires

Snow Patrol - Fallen EmpiresDe meningen over Snow Patrol lopen nogal uiteen, maar niemand kan beweren...

Diverse Artiesten - Whaur The Pig Gaed On The Spree: Scottish Recordings By Alan Lomax, 1951-’57

Various - Whaur The Pig Gaed On The Spree: Scottish Recordings... Alan Lomax was een etnomusicoloog die vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT