RECENSIE: Various - Fania Records 1964-1980; The original sound of Latin New York

print
mail to friend
V.A. – Fania Records 1964-1980; The original sound of Latin New York
recensie cijfer 2011-05-23 Terwijl heel New York in de jaren ’50 in de ban raakte van de Motown, Twist en Doo-Wop was er één labeleigenaar die fier stand hielt. Met zijn Fania Records bleef Johnny Pacheco de muziek van de ‘Mambo Kings’ van de jaren ’40 uitbrengen. Het label overleefde de rock & roll revolutie en zag vele van haar artiesten heel groot worden in het latin genre.

Voor de mensen die minder bekend zijn met de salsa is er nu voor het eerst in de geschiedenis een overzicht van Fania Records verkrijgbaar. Onder de naam Fania Records 1964-1980; The original sound of Latin New York krijgt de luisteraar in 29 nummers een idee wat er zich allemaal afspeelde bij Johnny Pacheco’s label.

Namen als Celia Cruz, Ruben Blades en Roberto Roena genieten buiten de salsascene weinig bekendheid. Allen worden echter als grootheden van het genre gezien. Verspreid over twee cd’s leveren deze gecombineerd met vele andere latino’s een heerlijk overzicht van de salsa. Alle nummers zijn opgebouwd rond de typische opstelling van een enorm orkest plus zanger. Dat betekent niet dat dit overzicht een eenzijdige plaat geworden is. Op een nummer als ‘Mercy Mercy Baby’ hoor je Ray Barretto bijvoorbeeld lichtjes flirten met de funk.

Ook binnen het standaardwerk varieert de muziek. ‘Pa’Lante Otre Vez’ van Tommy Olivencia is een up-tempo nummer, waarin de blazersectie heerlijk schel het refrein voor zijn rekening neemt. Ruben Blades speelt dan vervolgens samen met Willie Colon op ‘Pedro Navaja’ een veel rustiger ritme.

Hoogtepunt wordt bereikt met de live versie van ‘Quitate Tu’. Het nummer is gespeeld door de huisband van Fania Records; The Fania All Stars. Over een simpel ritme zingen enkele heren hun couplet om vervolgens opgevangen te worden door het refrein en een pakkende blazermelodie. Het leukste is het publiek dat na elk couplet, en dat zijn er tijdens het negen minuten durende nummer nogal wat, gematigd enthousiast applaudisseert. Dit ouderwets beleefde applaus voert je even terug in de tijd.

Fania Records 1964-1980; The original sound of Latin New York biedt een erg leuk overzicht van de andere kant van New York ten tijde van de opkomst van rock & roll. De groots opgezette latin nummers zijn stuk voor stuk pareltjes. Daarmee is het de ideale plaat om op een warme zomermiddag door de terrasdeuren te laten jengelen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Various Label:Strut / Pias
volgende recensie
Thurston Moore – Demolished Thoughts

Thurston Moore - Demolished ThoughtsEen paar maanden na het grotendeels akoestische solo-album van Dinosaur Jr.’s...

Miles Kane - Colour Of The Trap
vorige recensie

Miles Kane - Colour Of The Trap Miles Kane , voorheen bandlid van onder andere The Rascals en nog steeds...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT