RECENSIE: Alela Diane & Wild Divine - Alela Diane & Wild Divine

Alela Diane & Wild Divine – Alela Diane & Wild Divine
recensie cijfer 2011-05-07 Meteen na de eerste luisterbeurt kwam deze cd, vooral tot grote verbazing van ondergetekende zelf, onderaan het toegestuurde stapeltje te recenseren cd’s terecht. Hoe enorm was er hier uitgekeken naar Alela Diane’s nieuwste album en hoe teleurstellend was die eerste kennismaking met Alela Diane & Wild Divine. Nu, een stuk of twintig luisterbeurten later, is er van ontgoocheling geen sprake meer.

Dit officieel onder de naam Alela Diane & Wild Divine uitgebrachte vervolg op Diane’s kale en ronduit betoverende folk album The Pirate’s Gospel (2006) en het iets vollere, maar toch ook enorm overtuigende, To Be Still (2009) doet in eerste instantie aan als een brug te ver: De composities zijn net iets té gelikt en Diane’s vocale kracht, kwaliteit en flexibiliteit wordt simpelweg te weinig recht aangedaan.

Na een flinke onderdompeling tijdens de tweede kans heeft afwijzing echter plaats gemaakt voor omarming. Diane en co. hebben namelijk toch een heel pak meeslepende songs weten te smeden: achter, onder en tussen de primair inderdaad wat gewoontjes aandoende country-motiefjes ligt heel wat warmte, schoonheid, bezieling en gelaagdheid verborgen. Met name tijdens de tweede helft, met klasbak ‘Of Many Colors’ voorop, is het gezelschap in vorm en doorlopen ze het brede spectrum van country met een snufje folk met succes. Voorafgaand aan die sterke eindfase valt er echter ook al heel wat te genieten met onder meer het simpel doch effectief wiegende ‘Long Way Down’ en het ontroerende ‘The Wind’.

‘White Horse’ doet aanvankelijk vooral onsamenhangend aan, maar als uiteindelijk alle stukjes op de juiste plek zijn gevallen zorgt het, samen met het pakkende ‘Heartless Highway’ en de prachtige afsluiter ‘Rising Greatness’, voor een fraai uiteinde van een album dat, mede ingegeven door een wat ander (en torenhoog) verwachtingspatroon, even tijd nodig had. Op den duur is er echter geen enkel nummer dat niet beklijft en hoewel Alela Diane & Wild Divine zeker niet Diane’s sterkste en meest avontuurlijke troef is, zegt dat vooral iets over de hors catégorie die de voorgangers zijn.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Alela Diane & Wild Divine Label:Rough Trade Records
Ladytron – Best of 00-10

Ladytron - Best OfIn vijftien tracks blikt Best Of 00-10 terug op de vier, tot nog toe...

Oscar Benton – Oscar Benton Is Still Alive

Oscar Benton Bluesband - Is Still Alive! Hij draait al even mee, Oscar Benton . Al sinds eind jaren ’60 maakt de man...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT