RECENSIE: Escape the Fate - Escape the Fate

Escape The Fate - Escape The Fate
recensie cijfer 2010-12-03 Escape The Fate is een relatief nieuwe band die voor zijn derde langspeler onderdak gevonden heeft bij DGC Interscope records. Het kwartet uit Las Vegas brengt een explosieve mengeling van diverse stijlen.

Sedert hun oprichting in 2004 bracht het Amerikaanse viertal twee uiterst succesvolle schijven op de markt. Dying Is Your Latest Fashion en This War Is Ours overschreden wereldwijd de kaap van 350000 verkochte exemplaren en met hun laatste Escape The Fate zetten ze terug koers in dezelfde richting. Toeren deed men met Bullet For My Valentine tot Hollywood Undead en het materiaal voor deze derde langspeler werd vooral ‘on the road’ of in de korte toeronderbrekingen bij elkaar gepend.

Wat je van deze cd kunt verwachten zijn een resem goed gestructureerde hardrock deuntjes waarin elementen uit de progrock, melodische rock en diverse andere stijlen met elkaar gecombineerd en verweven worden. Vaak doet de band ook denken aan Papa Roach. Vooral nummers als 'Issues' en 'Zombie Dance' doen de geest van The Roach verschijnen. De legendarische producer Don Gilmore (Linkin Park, Bullet For My Valentine) nam de glasheldere productie voor zijn rekening en hielp hen om hun visie te realiseren. De muziek vlamt werkelijk van alle kanten. Blijkbaar werd over elke noot en sfeermoment nagedacht zonder het spontane effect uit het oog te verliezen. Nog steeds krijg je een bonte mix te horen van diverse stijlen maar klinkt het volledige album wat donkerder dan zijn voorganger. 'Massacre' is hier een uitstekend voorbeeld van. De trashy gitaren op het nummer sturen de song rechtstreeks de duisternis in. Hun unieke stijl wordt ook vaak opgefleurd door elektronische klanken die vaak in onverbloemde vorm en prominent aanwezig zijn. Het album is krachtig en ‘straight forward’. Nergens worden compromissen gemaakt, men speelt de muziek die ze voor ogen hadden bij het schrijven van de composities. Er werd zelfs een plaatsje gevonden voor een ballade onder de vorm van 'World Around Me' wat weeral aantoont hoe divers de band uit de hoek komt.

Escape The Fate bewijst met dit album dat ze een band zijn waar rekening mee moet gehouden worden. De heren brengen een volwassen en afwisselend album die in een hardrock collectie zeker niet misstaat. De energieke rock blijft je aandacht vasthouden en zorgt met zijn diversiteit voor een aangename verrassing in het genre. Dit is misschien wel één van de bands die een lange en rijk gevulde loopbaan te wachten staat.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Escape the Fate Label:Epitaph
[Portico Quartet] – [Isla]

Portico Quartet - IslaDe naam Portico Quartet doet je vermoeden dat je te maken gaat krijgen met...

Willie Nile / The Innocent Ones

Willie Nile & Band - The Innocent Ones Willie Nile is een oude rot in de muziekindustrie, die nog vaak op het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT