RECENSIE: Various - Freemuse & Deeyah Present: Listen to the Banned

Various – Listen to the banned
recensie cijfer 2010-06-14 Dat muziek in de meeste gevallen, naast dat het lekker klinkt, ook een boodschap probeert over te brengen is iedereen toch wel bekend. Het feit dat er ook vele artiesten belemmert worden in hun muzikale uiting omdat de overheid het niet eens is met de boodschap van de muziek wordt daarentegen wat sneller over het hoofd gezien. Om mensen hieraan te herinneren brengt de organisatie Freemuse een verzamelplaat uit met een handvol nummers van artiesten die door hun muziek gecensureerd, vervolgt, veroordeelt of zelfs gemarteld zijn. Deze plaat draagt de toepasselijke titel Listen to the banned.

De verzamelaar loopt uiteen van de vrolijke reggae tunes van de uit Kameroen afkomstige Lapiro de Mbanga tot en met de Arabische geluiden van de Sudanese artiest Abazar Hamid. Elk van de veertien nummers vormt een hoogtepunt in haar eigen genre. De reggae artiest Tiken Jah Fakoly swingt als vanouds op ‘Quitte le pouvoir’ en bewijst waarom de zanger al lang geen last meer heeft van onderdrukking wegens zijn muziek. Inmiddels speelt hij wereldwijd muziekpodia en reggaefestivals plat. Ook de Iranese Mahsa Vahdat brengt met ‘Mystery’ een perfect opgebouwd Arabisch nummer waar de beste tracks van Khaled nog wel wat van kunnen leren.

Listen to the banned brengt een verzameling met veertien juweeltjes die als gedeelde kenmerk hebben dat ze allemaal op wat voor wijze dan ook ooit gecensureerd zijn geweest. Dat de teksten, voor ons als Nederlanders, niet altijd geheel te begrijpen zijn levert dankzij het prachtig bijgeleverde boekwerk geen enkel probleem op. Hierin staat stuk voor stuk het verhaal van de artiest of groep en de reden waarom de muziek in thuisland niet door iedereen gewaardeerd werd. Listen to the banned is een plaat waar elk zichzelf respecterend wereldmuziek fan eigenlijk niet zonder kan. Daarnaast kan met een beetje research de bonte verzameling artiesten juist benut worden als insteek voor nieuw te leren artiesten, afkomstig uit alle windstreken.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Various Label:Rough Trade Records
Grupo Fantasma – El existential

Grupo Fantasma - El ExistentialDe zomer is officieel van start gegaan en daar hoort natuurlijk ook een goede...

Silence Is sexy – This Is Hollywood

Silence is Sexy - This is Hollywood This Is Hollywoord bevat vier nummers van de tweede plaat van Silence Is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT