RECENSIE: Zappa Plays Zappa - Zappa Plays Zappa

print
mail to friend
Zappa Plays Zappa - Zappa Plays Zappa
recensie cijfer 2008-07-01 Zappa Plays Zappa is het project waarmee Dweezil Zappa de omvangrijke en zeer uiteenlopende back catalogue van zijn legendarische vader Frank Zappa (1940-1993) enerzijds wilt eren en anderzijds onder de aandacht van nieuwe generaties wilt brengen. De dubbel dvd Zappa Plays Zappa is een grotendeels indrukwekkende compilatie van twee van de vele concerten die Dweezil, samen met zijn uit jong talent en voormalig Frank Zappa-gedienden bestaande band, tot nog toe gaf in dit kader.

Van een door nostalgie ingegeven, bij voorbaat tot mislukken gedoemde, poging om de persoon Frank Zappa te imiteren is hier totaal geen sprake. Zappa Plays Zappa draait, gelukkig, puur en alleen om een oprechte ode aan de muziek en levensfilosofie van Frank Zappa. En betere ambassadeurs dan het stel dat hier op het podium staat, zijn ondenkbaar. Zelfs de grootste sceptici zullen zondermeer al direct tijdens de waanzinnige openingsnummers ‘Andy’, ‘Call Any Vegetable’ en ‘Tell Me You Love Me’ overtuigd raken. En van de dikke drie uur aan muziek die hierop volgt zal iedere Zappa fan ook beslist smullen. Vooral ‘Cosmik Debris’, ‘I’m The Slime’, ‘The Torture Never Stops’, ‘Son Of Orange County’ en het tot bijna dertig minuten uitgerekte ‘Trouble Every Day’ zijn, net als eerder genoemde titels, een lust voor het oor op deze door Pierre en Francois Lamoureux vakkundig in beeld gebrachte registratie.

Dweezil heeft de gitaarpartijen van zijn vader uitstekend onder de knie, staat zo nu en dan de band vrolijk te dirigeren en spreekt het uitzinnige publiek regelmatig (één keer zelfs zeer emotioneel) toe. Maar hij wil zeker niet in zijn eentje in de spotlight staan. Sterker nog, over het algemeen staat Dweezil juist nogal bescheiden op het podium zijn ding te doen en geeft zo alle ruimte aan de andere muzikanten om te schitteren. De zeer charismatische oudgediende Napoleon Murphy Brock (lead vocals, saxofoon en fluit) ontpopt zich eigenlijk al snel tot de echte kapitein van het schip en de speciale gasten, gitaarvirtuoos Steve Vai en drumbeest Terry Bozzio, musiceren groots en overtuigend. Maar ook de jonge honden (met name Scheila Gonzalez, Aaron Arntz) treden regelmatig op de voorgrond en ook zij beheersen hun instrumenten volop en imponeren. Klein puntje van kritiek is dat er, althans voor ondergetekende, wel net iets te veel instrumentale tracks, jams, solo’s en improvisaties van het goede voorbij komen.

Of het Zappa Plays Zappa-project er ook in slaagt om onder de jongere generaties talloze nieuwe zieltjes te winnen voor de Zappa-kerk is overigens nog maar de vraag. De nogal avant-gardistische en onconventionele (muzikale) opvattingen van Zappa zijn nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd; door het eclecticisme in stijl (van soul en fusion gaan we naar rock en jazz om via funk bij psychedelica, punk, experimentele pop, comedy, instrumentale jamsessies en wat al niet meer uit te komen), de tekstuele spielerei en allerlei muzikaal gefreak zal de gemiddelde radio538-adept al snel afhaken. Maar voor de wat meer avontuurlijk ingestelde muziekliefhebber is de muziek van Zappa simpelweg verplichte kost; enerzijds door z’n historische waarde, maar anderzijds door z’n ongeëvenaard frisse en ingenieuze insteek. En Zappa Plays Zappa is, ondanks het feit dat de meester hier zelf niet aan het roer staat, eigenlijk een heel erg goede, interessante, diverse, eigentijdse en relatief toegankelijke instapmogelijkheid in de wereld van Zappa.

De apart verkrijgbare audio cd van Zappa Plays Zappa, met daarop een selectie van twaalf van de bijna dertig op de dubbel dvd aanwezige tracks, is overigens ‘slechts’ een soort soundtrack bij deze concertregistratie en zodanig eigenlijk alleen interessant voor de echte verzamelaar. De dvd-uitgave geeft simpelweg meer waar voor uw geld. Maar de duizelingwekkende impact van deze drie en een half uur durende trip maakt het dan weer wel moeilijk om de registratie keer op keer van voor tot achter uit te zitten.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Zappa Plays Zappa Label:Bertus
volgende recensie
The Death Letters – Play It Like You Mean It

Death Letters - Play It Like You Mean ItSlechts een dag voor het schrijven van dit stuk stonden The Death Letters...

Living Legends – The Gathering
vorige recensie

Living Legends - The Gathering Living Legends is een groep uit het westen van de Verenigde staten van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT