RECENSIE: Public Enemy - How You Sell Soul to a Soulless People Who Sold Their Soul???

Public Enemy - How you sell soul
recensie cijfer 2007-10-13 Public Enemy uit Long Island, New York, formeerde zich in 1982 en tekende al snel op het legendarische DefJam label. In 1987 brachten ze de plaat Yo! Bum Rush the Show! uit en in 1988 volgde één van de beste hiphop platen uit de geschiedenis: It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back! Public Enemy heeft altijd een erg herkenbare sound gehad. Keiharde beats van DJ Terminator X, die inmiddels de groep heeft verlaten, en maatschappij kritische lyrics van Chuck D en Flavor Flav. Al houdt die laatste zich vooral bezig met de ADHD’er uithangen, maar hij is daarmee wel cruciaal voor het beeld en geluid van de groep. Met How To Sell Soul To A Soulless People Who Sold Their Soul? released Public Enemy alweer hun 10e studio-album. Net als de andere releases van de afgelopen jaren is deze plaat zeker niet zo cruciaal als de eerste paar platen. Toch zal de liefhebber niet om dit werk heen kunnen.

‘Harder Than You Think’ doet me denken aan het nummer ‘He Got Game’ waarin Public Enemy Buffalo Springfield’s ‘For What It’s Worth’ samplede. Deze track heeft een erg fijne beat en typische Public Enemy lyrics. Dit is tevens de eerste single. 'Sex, Drugs & Violence’ heeft een behoorlijke oldschool beat. Hiphop legende KRS-One verzorgt de guestvocals en dan hoef je niet bang te zijn voor het eindresultaat. Het refrein dat door een paar kids is in gezongen ontkracht de song enigszins. Naar alle waarschijnlijkheid wordt ‘Amerikan Gangster’ de tweede single die ze zullen uitbrengen. Qua hitpotentie lijkt me dit een goede keus. Met een soort 50 Cent achtige zanger voor het refrein en een sample die lijkt op het geluid van geweerschoten, past dit nummer in de typische MTV hiphop cultuur. Deze ‘moderne’ sound is terug te vinden op het hele eerste gedeelte van de plaat.

Voor de liefhebbers van de oldschool sound is vooral de tweede helft van de plaat aan te raden. Oldschool beats, samples en rap. Met nummers als ‘Escapism’ en ‘See Something, Say Something’ heeft dit album toch een paar heerlijke oldschool tracks in huis, waarbij de liefhebber met weemoed terug zal denken aan de late jaren ‘80 en begin jaren ‘90. Met ‘Frankenstar’ laten ze zien dat ze ook de crossover hiphop niet verleerd zijn sinds ze samen met Anthrax een nieuwe invulling gaven aan ‘Bring The Noise’. In ‘Long And Whining Road’ rapt Chuck D over zijn twintig jaar in de hiphop-scene en zijn leven met Public Enemy. Dit is één van de beste nummers van de plaat. Erg chille beats en een korte uiteenzetting van de geschiedenis van Public Enemy is aangenaam om even voorbij te horen komen.

Een leuke bonus bij dit album is de gratis DVD. Dit is niet zomaar een bonus DVD, maar is bijna te zien als een op zichzelf staand item. Het bevat een hoofdfilm waarin je Public Enemy volgt als de headliners van de ‘Smokin’Grooves-series’ in 1998. Deze film bevat livebeelden en vooral veel ‘on the road’ ongein en interviews. Hoogtepunt is het gesprek tussen Chuck D, Flavor Flav, KRS-One en Ice Cube. Daarnaast bevat de DVD een SlamJamz Jukebox waarin verschillende videoclips zijn te zien van hiphopacts op dit label. Ook is er de ‘Do you wanna go our way? – The Post 1999 Public Enemy video collection’. Helaas dus geen oldschool footage, maar wel een hele verzameling van videoclips van Public Enemy van na 1999.

De bonus features van de DVD bestaan uit extra live materiaal van de PE20 TOUR58 in Frankrijk, Live @ BB King’s, een photo gallery en een docu over de totstandkoming van de Public Enemy Comic. Het is geen ontzettend interessante docu DVD en ook zeker niet representatief voor het hele werk van Public Enemy, aangezien het allemaal materiaal vanaf eind jaren ’90 is. Maar voor een bonus DVD is dit toch een erg leuk extraatje en voor de liefhebber een must have.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Public Enemy Label:Slam Jamz
Stevie Ann – Closer To The Hart

Stevie Ann - Closer to the HeartTwee jaar geleden verscheen het debuutalbum van de toen nog jonge Limburgse...

Moonspell - Under Satanae

Moonspell - Under Satane Zoals bands de laatste tijd wel vaker doen vond ook Moonspell dat het tijd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT