Healers

Uit: Beetsterzwaag - Nederland

Healers (1998) speelde aanvankelijk covers uit de jaren 60 afgewisseld met folk en country hits, is na een muzikale koerswijziging in 2004 uitgegroeid tot één van de opvallendste Friese bluesbands van de laatste jaren. Hun benadering van de blues, rauw en ongepolijst, maakt dat ze enig in hun soort zijn.

Het Sweachster festival van 2004 heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. De band stelde zich ten doel om een set Friestalige blues ten gehore te brengen. Daarvoor werden bluesnummers vertaald in het Fries en zo kwam het ‘programma’ De Blûsrûs tot stand. ‘De Blûsrûs’ verhaalt over de armoede van ongeveer honderd jaar geleden en maakt duidelijk dat er paralellen zijn tussen de zuidelijke plantages in de VS en de veenderijen in de zuidoosthoek van Friesland in het begin van de vorige eeuw.
‘De Blûsrûs’ is een reis die je meeneemt langs armoede, tegenslag, hoerenloperij, drankmisbruik maar tegelijkertijd ook langs geluk, hoop en liefde.

Het succes smaakte zoet, zodat in 2005 het idee ontstond om te gaan werken aan een cd met als werktitel ‘De Feanhoop Opnij Besocht’. De Veenhoop omdat al de zes Healers op één of andere manier connecties hebben met het dorp.
Zo is Ruurd Huitema (basgitaar) geboren in het huidige Polderhûs. Marten Scholten (drums, pannen en zang) heeft naast de school gewoond omdat zijn vader er hoofdonderwijzer was. Marten en Ruurd zijn uiteraard leerlingen van O.B.S. Op ‘e Feanhoop geweest. Iede Hoekstra (gitaar) en Feiko Wouda (mondharmonica, percussie) hebben familie die woont op de Veenhoop. De vader van Bauke de Grouw (orgel, piano, gitaar en banjo) is geboren in de omgeving van de Veenhoop.

De nummers op ‘De Feanhoop Opnij Besocht’ gaan over de Veenhoop. Een aantal nummers gaan zelfs over zaken waarvan nog nooit iemand tot dan ooit gehoord heeft. Want is het eigenlijk wel pluis op de Veenhoop?

OUDE OPTREDENS VAN Healers

  • 10 - 11   apr
  • 27 sep

KOMENDE OPTREDENS VAN Healers

Wij hebben geen informatie over komende shows van Healers. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS VAN Healers